Игрите на властта: Кой първи ще отмени неустойките по бързите кредити?

15:00, 03 дек 20 25 4451 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Със 121 гласа „за“ и 74 гласа „против“ депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС, отнасящ се до неустойките по бързите кредити. Вето, наложено върху текстовете, които вече са оттеглени. Ако решаването на судоку за напреднали изглежда трудна логическа задача, то разплитането на загадката: как родните депутати гласуват вето върху несъщестуващ закон, е едно ниво нагоре. 

Отмяната на закона е незаконна 

Стъпка по стъпка приемането на нов закон или член от закона е следната: депутатите го гласуват в Народно събрание, след което преминава в ръцете на президента. Ако държавният глава не наложи вето, издава указ за приемане на закона. След издаването на указ, приетият закон се обнародва в "Държавен вестник" и той влиза в сила, поясни адв. Десислава Филипова пред TOPNOVINI.BG. 

Какво се случи с поправките в Закона за потребителските кредити? До ветото на президента Румен Радев, приетите поправки играеха по правилата. Независимият депутат Спас Панчев ги внесе, депутатите гласуваха "за", но преди държавният глава да се е произнесъл, управляващите дадоха крачка назад и решиха да действат въпреки Закона за нормативните актове, описан в Конституцията.

Председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова се произнесе преди президента, без да има право по Конституция, и каза, че скандалните поправки ще бъдат оттеглени, което се случва и ден по късно в пленарна зала. Тоест, на своя глава и без да спазват законово установената процедура, управляващите оттеглят внесените текстове.

Снимка: БГНЕС

Но абсурдността на ситуацията продължава да се развива. По протокол проектозаконът, отнасящ се до неустойките, е предаден на президента. Въпреки че тези промени вече не съществуват, държавният глава е длъжен да се произнесе, за да спази закона, и той налага вето. И пак за да спазят закона, депутатите са длъжни да гласуват ветото.

Вече е законно: теглите 1000 лв. заем, връщате - 3000 лв.

Много шум за нищо

Защо се организира този юридически лабиринт? Според адвокат Филипова целта е печелене на дивиденти. Ставайки свидетели на широката негативна обществена реакция спрямо промените, управляващите са решили да изпреварят Румен Радев. Ако бяха следвали Закона за нормативните актове, поправките в Закона за потребителските кредити щяха да отпаднат в резултат на президентското вето, но явно в Народно събрание не искат държавният глава да излезе герой и затова нарушат процедурата, описана в Конститицията.

"Идвайки избори, в желание да флиртуват с електората, управляващите искаха заслугата за отмяната на текстовете да е тяхна, а не на президента", казва адвокат Филипова."Това обаче е в нарушение на Конституцията".

За обикновения гражданин посланието е ясно - гласът му е ценен и всяка партия го иска в своя лагер, дори и това да означава, че ще прескочат някои подробности от основния закон на държавата. А що се отнася до неустойките по потребителски кредити - те няма да са в двоен размер на главницата след шеметна надпревара кой първи да ги отмени. Българите са защитени от безразборно оскъпяване на кредитите им. Поне до изборите...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама