Oтново "спасиха" Борисов от изслушване в парламента

10:50, 03 дек 20 / Политика 25 2233 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За втори път тази седмица мнозинството в парламента „спаси“ премиера Бойко Борисов от изслушване по актуални теми. От БСП настояха министър-председателят да даде информация за ваксините срещу Covid-19, с 96 гласа „против“ обаче предложението беше отхвърлено.

На вчерашното си заседание ресорната здравна комисия одобри предложението за участие на България в споразуменията за покупка на ваксини срещу коронавируса. То трябва да бъде гласувано и в пленарната зала. Очаква се първите ваксини да пристигнат у нас около Нова година, а самата ваксинация да започне в първите дни на 2021 г.

Коронавирусът в България: Първите ваксини идват около Нова година

Все още обаче не е изготвен план за имунизацията на населението – такъв трябва да бъде представен в утрешния ден. Правителството обещава ваксините да са безплатни, достъпни за всички и да бъдат доброволни. Детайлите за организацията на имунизацията предстои да се изясни.

Covid ваксинацията - дали ще тичаме отново след събитията

Днес от левицата поискаха премиерът Борисов да обясни пред депутатите какви са технологичните параметри на договаряните ваксини, количествата, както и изискванията към тяхното транспортиране и приложение, но предложението не получи подкрепа.

Борисов иска подпис на празен чек

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че за пореден път Борисов неглижира най-висшия орган на държавата.

По думите ѝ премиерът отказва да поеме отговорността за последиците от кризата и иска народните представители да му подпишат празен чек и да ги ползва като индулгенция за купуването на ваксини и ваксинирането срещу Covid-19. Нинова отчете, че българското общество е разделено по въпроса за ваксините и единственият начин хората да се успокоят е като се гарантира информираност и прозрачност.

Искаш Борисов, идва Ангелов

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обвини БСП, че се опитват да черпят политически дивиденти от ситуацията, а Нинова – в прекалена фиксация върху личността на премиера Борисов.

Дариткова подчерта, че вместо премиерът, в парламента ще дойде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който ще даде информация и ще отговори компетентно на всички въпроси. „Иначе вашата обсебеност да видите министър-председателят тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване“, каза още Даниела Дариткова, цитирана от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Бойко(т) в парламента

Появата на премиера в Народното събрание е рядко, но зрелищно събитие – подобно на преминаването на Халеевата комета. От началото на третия си мандат министър-председателят е бил изслушван от парламента точно седем пъти пъти - два пъти през 2017 г., три пъти през 2018 г., веднъж през 2019 г. и веднъж през 2020 г.

За последно премиерът удостои депутатите с присъствието си на 13 март, когато мотивира пред тях предложението си за въвеждане на извънредно положение.

Оттогава мнозинството системно отхвърля опитите на опозицията да получи информация от премиера по актуални теми като опасността от нова водна криза, насилието над журналисти по време на националната конференция на ГЕРБ и мерките на управляващите за справяне с пандемията.

В традиция се превърна практиката въпросите на депутатите към Борисов в рамките на редовния парламентарен контрол да се разпределят към останалите министри от кабинета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама