Унгарският премиер с остри критики към евродепутата, хванат в гей оргия

12:40, 03 дек 20 / Свят 25 1993 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Унгарският премиер Виктор Орбан остро разкритикува евродепутата от партията си "Фидес" Йозеф Сайер, който напусна ЕП заради участие в гей-оргия. Той определи постъпката му като неприемлива и недопустима, нямаща място сред ценностите на тяхното политическо семейство. Това доведе до обвинения в лицемерие към консервативната партия, съобщи АФП. 

Висшият евродепутат призна във вторник, че е участвал в "локдаун парти" в Брюксел – описано от местните медии като "оргия", което било разтурено от брюкселската полиция. Той се извини, че е нарушил въведените заради коронавируса ограничения. Йозеф Сайер е известен с консервативните си и хомофобски позиции, изповядвани и от партията на Орбан. Известен е и с това, че е съавтор на текст в променената унгарска конституция, според която семейството е "съюз между мъж и жена". 

Партията на Виктор Орбан е в много деликатно положение след гей скандала

Докато политиците от "Фидес" ни учат на християнство, семейство, традиционни полови роли и морал, те всъщност живеят абсолютно различен живот, далеч от ценностите, които проповядват, заяви лидерът на опозиционната партия ДК и бивш премиер Ференц Дюрчани, цитиран от Offnews. 

Снимка: Twitter/ Asher Serrana

Напускането на Сайер е много лоша новина за правителството, тъй като унгарският премиер губи един от най-добрите си съветници по отношение на политиката на Европейския съюз.

Евродепутат подаде оставка, след като бе заловен в гей оргия

"Всичко сочи в една посока. Капацитетът за политическа отбрана на "Фидес" е намалял, което е отрицателен резултат за Унгария", казва политическият анализатор Патрик Шицерле.

Скандалът с гей-оргията в Брюксел, при който бяха арестувани и няколко дипломати, идва в много труден момент за унгарското правителство, което е изправено почти само пред останалите партньори от ЕС. Унгария и Полша запазват правото си на вето върху многогодишния бюджет на ЕС и върху плана за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията, тъй като разпределението на тези средства е свързано със зачитането на върховенството на закона, предаде БГНЕС. 

Скандалът е особено важен за унгарската ЛГБТ общност, чиито права са постоянно ограничавани от "Фидес"

"Във "Фидес" и сред неговите избиратели има различни типове хора. Не можете да очертавате строги линии, не можете да изключвате хората, защото техният сексуален живот или сексуална ориентация е различен от този на мнозинството. Надяваме се, че правителството ще си даде сметка, че всички ние сме неразделна част от обществото и омразата не може да се разпространява срещу никого", обяснява Тамас Домбос, член на ЛГБТ организация.

Членовете на правителството прекараха деня, избягвайки журналисти

Скандалът в унгарската политика набра голяма популярност и в социалните мрежи в страната на Виктор Орбан. Унгарската преса обаче, контролирана от правителството, отговори тази сряда с големи заглавия срещу Джордж Сорос, врагът на Орбан и на пръсти, без снимки и подробности, за оставката на Сайер. 

„След първите сутрешни опити на пресата, полицията установи предпазен обръч на входа на кабинета на министър-председателя, така че журналистите да не могат да се доближават до членовете на правителството след заседанието на кабинета", коментира журналистът на „Евронюз“ Адам Магяр.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама