Туроператорите с безвъзмездна помощ за разплащане с клиенти

16:36, 03 дек 20 25 2210 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавата ще предоставя на туроператорите и турагентите безвъзмездна помощ от 4 на сто от оборота им без ДДС за 2019 година. Това приеха депутатите на второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), съобщи "Дневник". Мярката е част от закона за извънредното положение.

Средствата приоритетно ще се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчиците на услуги суми, гласят промените. Тоест, те трябва да се ползват, за да върнат туроператорите на клиентите си предплатените за несъстояли се ваканции суми, за които те не са искали да ползват ваучери за бъдещи пътувания. По оценки на сдружението "Бъдеще за туризма" туроператорите дължат на над 320 хил. клиенти пари, като няма точна оценка каква сума стои зад този брой.

В COVID кризата: Държавата подпомага туроператорите с 50 млн.лв.

Сумите ще се предоставят по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. Предвижда се разпоредбата за туроператорите и туристическите агенти да се прилага до 31 декември 2021 г., включително.

На микро-, малки и средни предприятия, които, в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, при извънредна епидемична обстановка са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., ще се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент на оборота им без ДДС за същия период през предходната година, за срок до отпадането на ограничението, приеха още депутатите. За регистрираните микро-, малки и средни предприятия след 1 януари 2020 г., безвъзмездните средства са в размер на процент на оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността.

Туроператори искат спешна помощ от държавата

Средствата ще се предоставят на микро-, малки и средни предприятия, отговарящи на критерии и по ред, определени от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката.

Текстовете за туроператорите влизат в сила от 7 декември, а за малките предприятия - от обнародването на текстовете в "Държавен вестник".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама