Връзването на болни в психиатриите - рядко, но се случва

17:47, 03 дек 20 25 3098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Директорите на психиатричните болници в село Царев брод и на болницата "Свети Иван Рилски" изтъкват липсата на персонал като причина за прибягването до някои способи за справяне с психично болните пациенти. 

Скандалните разкрития за унизителното отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас бе констатирано от Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след тяхна проверка. Експертите на Съвета на Европа установи връзване, бой с пръчки, остър недостиг на персонал и превръщане на хора в затворници.

Директорите на двете болници допускат, че може да е имало случаи на лошо отношение към пациентите, но определят доклада като "стряскащ". 

„Ще започна с това, че когато слушаме Комисията, оставаме с впечатление, че тук има разпънати пациети по леглата. Такова нещо не се случва. Има регламентирани средства. Това, което се използва при нас, са кожените колани, които са регламентирани средства. Те са основното средство за фиксация на болните. Ако пациентът е изключително възбуден, тези тъй наречени вериги се използват, за да се вържат кожените колани за леглото. Насилие не се използва, това е болница. Фиксацията е последното средство за справяне с агресията на пациентите“, каза директорът на Държавната психиатрична болница – с. Царев брод д-р Нели Николова, цитирана от Нова телевзия. 

Снимка: CanStockPhoto

Директорът на болницата "Свети Иван Рилски" в Курило - Цветеслава Гълъбова пък сподели, че в своята практика лично е била свидетел на лошо отношение към болните и е чувала оплаквания за физическо и психическо малтретиране, кражби на цигари и пари. "При нас категорично не се случва такова нещо, но фиксираме болните, защото понякога са в състояние, което може да бъде опасно за тях и за околните," каза тя, цитирана от bTV.

Директорите на двете болници обясняват, че според наредбата са необходими петима души, за да се фиксира един пациент. Един от тях задължително трябва да е от пола на пациента. Проблемът възниква от там, че нощните дежурства се обезпечават от санитари. "В нито едно от нашите отделения няма петима души на работа", каза Цветеслава Гълъбова. 

След скандалните разкрития: Закриват домове за психично болни

Гълъбова обясни, че нейният персонал се справя с 30 психичноболни мъже, което е много трудно. Тя добави и че не би позволила такива неща, като поясни, че в нейната практика има уволнени 60 души за 22 години за подобни инциденти.

"Аз вярвам на болните, не на персонала", добави още директорът на „Св. Иван Рилски".

Тя изтъква като проблем и необученият персонал и липсата на квалификации, за което обвини съсловието. Гълъбова бе категорична, че не лекуват дограми и ремонти на домовете, а хората. Освен това тя поясни, че учрежденията са правени преди 80-100 години и затова са на отдалечени места. "Концепцията тогава е била различна – да се скрият хората, които имат нужда от подобно лечение", обясни тя.

В нейната клиника има два случая на болни от коронавирус, като им трябва и кислородна терапия. За целта ще има осигурени три кислородни концентратора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама