Републиканци за България с 5 предложения срещу мръсния въздух

10:06, 04 дек 20 / Политика 25 1948 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Европейската комисия съобщи, че ще сезира Съда на Европейския съюзче България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на въздуха. Това може да доведе и до финансови санкции за страната ни от момента на първото съдебно решение (5 април 2017 г.) до постигане на пълно съответствие с изискванията на Съюза. 

Отново мръсен въздух в София

От ПП „Републиканци за България” призоваха да се предприемат спешни действия, които да ограничат нивата на атмосферни замърсители и да опазят здравето на българите. Партията има свои предложения за справяне с проблема. 

Повишаване на контрола при годишните технически прегледи. "Противоречащо на всякаква логика е обстоятелството, че моторни превозни средства, с премахнати катализатори и други филтри за улавяне на частиците в димните газове, покриват безпроблемно нормативно определените стандарти, а същите представляват инженерни решения, чрез които се осигурява покриването на съответна екологична категория", коментират от партията. 

Преустановяване на отоплението с отпадъци. "Използването на отпадъци за енергийно оползотворяване е съпроводено с отделянето на високо съдържание на диоксини и фурани в димните газове. Същите се отличават с изключителна токсичност и могат да са причина за: нарушения в централната и периферна нервна система; проблеми при функционирането на щитовидната жлеза; смущения в имунната система и други", обясниха от Републиканци за България. 

Контрол на качеството на твърдите фосилни горива. "Изгарянето на такива горива, които не покриват нарочно определени стандарти и норми, е основна причина за отделянето на голямо количество фини прахови частици, серни и азотни оксиди. Ноторно известно е, че това са едни от основните причинители на белодробни заболявания", посочиха от партията. 

Снимка:БГНЕС

Да се работи за насърчаване потребителите да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност. "От изключителна важност е бързата реализация на проекти по енергийна ефективност, като същите бъдат релевантни на нуждите, които населението изпитва", казват още от Републиканци за България. 

Регулиране на светофарната уредба с цел постигане на ефект – Зелена вълна.
"Поради устройството на двигателите с вътрешно горене, при ход на потегляне, същите отделят най-голямо количество атмосферни замърсители. Това е причината да настояваме за оптимизиране на светофарната уредба, на територията на цялата страна, което безспорно ще намали драстично атмосферните замърсители, с източник моторни превозни средства", изискват още от партията. 

Напишете коментар
Коментари: 10
1 Анонимен 11:17, 04 дек 20

Отново заради некадърното управление на Тиквата, Европейският съюз пак ни съди! Докога ще го търпим това нещо, подкрепям Републиканците

2 Анонимен 11:18, 04 дек 20

България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми ГЕРБ КАКТО ВИНАГИ НИЩО така ще е и за напред :(((

3 Искрен 11:20, 04 дек 20

проблема с въздуха не е от вчера крайно време е някой да се справи с този глобален проблем

4 Веси 11:21, 04 дек 20

Колко е важен проблема с замърсения въздух до кога ще дишаме отрова?

5 ALP 14:10, 04 дек 20

Не стига, че се тровим с тази смрад в София, а сега и ще ни глобят. Некадърниците в управлението трябва да си ходят.

6 Chihi 14:44, 04 дек 20

Републиканците виждат решения, светлина в тунела, Бойко вижда само ремонти на тунели , магистрали и метро ..Пък здравето, то не е важно, не и у нас!

7 BoLeto 19:10, 04 дек 20

Ежедневно ние и децата ни дишаме отрови. Много страшно! Проблемите със замърсяването на въздуха в София са ясни от години, но за съжаление мерките са неефективни. Трябват спешни действия, ако не искаме да бъдем на първо място по смъртност от белодробни заболявания в ЕС.

8 Джули 19:11, 04 дек 20

Как до сега не се направи нищо за екологията в страната? Въздух, вода, отпадъци. Управляващите мислят само за дълъг мандат и нищо повече.

9 Борис 19:31, 04 дек 20

Екологията видимо не е приоритет на управляващите!

10 Анонимен 21:19, 04 дек 20

Как няма да мрем като освен Covid и безумно йправлявана здравна система, Данчето ни пожелава добро утро с ударни дози замърсен въздух?! И тя и ревизоро отдавна са за оставки, ама... Нищо! Ще изчакаме до изботите през март!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама