240 нови линейки за спешната помощ, идват още 160

10:25, 04 дек 20 25 1889 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

240 нови линейки са купени и предоставени на Центровете за спешна медицинска помощ в страната. До края на годината се очаква да бъдат доставени още 20 специализирани автомобила, съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на годишно информационно събитие на МРРБ. 

През следващата година ще бъдат разпределени още 140 нови линейки. В ход е процедура по обществена поръчка за купуване и на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони. 

София с 25 нови линейки

Пълното обновяване на автопарка е част от големия проект за модернизиране на спешната помощ в страната, който се финансира от ОПРР със 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта, разположени в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 180 филиала към тях в цялата страна. За голяма част от сградите са сключени договори за строително-ремонтни дейности, авторски и строителен надзор.

До края на годината ще стартира работата по обновяване на спешните центрове в Габрово, Севлиево, Дряново, Две могили и др.

Снимка: БГНЕС

Вече са доставени и при лечение на пациенти в страната се ползват 3580 апарата за спешна помощ, сред които респиратори - стационарни и транспортни, монитори, бронхоскопи, негативоскопи и др. ценна апаратура, необходима за наблюдение и манипулации.

През този месец започват и доставките на немедицинска апаратура, която включва бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и др. Предстои и сключване на договор за над 14 000 единици офис оборудване за центровете на спешната медицинска помощ и спешните отделения.

Пристигат първите нови линейки за спешната помощ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама