Ваксинирането: в 5 фази и 6 региона

12:00, 04 дек 20 25 3962 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Правителството прие Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. „Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Междувременно в парламента беше решено доставката на COVID ваксините да не се облага с ДДС. Предложението е на ГЕРБ и ще важи от 1 януари 2021 г. до края на 2022 г, предаде БГНЕС. Ще има и нулев налог на комплектите за извършване на тестове.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната.

Коронавирусът в България: 3280 нови случая, 1935 души са излекувани

Ваксинацията ще бъде в 5 фази. В първата фаза ще бъдат имунизирани лекари, зъболекари, фармацевти и друг персонал в здравния сектор. Ще бъдат ваксинирани 243 600 души, сред които 30 000 лекари, 10 000 стоматолози, 6600 фармацевти и др. При част от тях ваксинация ще се прави на място, други ще бъдат имунизирани от личните си лекари, обясни здравният министър, цитиран от bTV.

Във втората фаза влизат педагогическите специалисти, работещите и домуващите в социални институции и работещите във ферми за норки (животните доказано пренасят коронавируса – б.р.). Ще бъдат имунизирани 112 080 души.

В трета фаза влизат служителите, поддържащи основни за обществения живот дейности, като водоснабдяването. В четвърта фаза са възрастните хора на и над 65 г. и лицата с хронични заболявания – 1,8 млн. души. В последната пета фаза влизат лицата от уязвими заради начина си на живот групи от населението.

Снимка: Правителствена информационна служба

Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът Борисов.

Ваксинирането в страната ще бъде в 6 региона (Видин, Монтана и Враца; Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе; Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра; София - град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград; Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали; Сливен, Ямбол и Бургас). 

Кой влиза в Националния ваксинационен щаб? Председател ще бъде генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Ще има представители на министерствата на здравеопазването и вътрешните работи, на Лекарския съюз и на Касата, на ВМА, Агенцията по лекарства, Столичната РЗИ, Центъра по заразни болести, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама