До 2027 г. ще закрият всички институции за психично болни

12:12, 04 дек 20 25 1955 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година. Решението е взето след проверки, разпоредени от Върховната административна прокуратура (ВАП), при които са открити нередности.

Връзването на болни в психиатриите - рядко, но се случва

Припомняме, че доклад на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание констатира скандални практики в социални институции в страната. Комитетът е подал сигнал до прокуратурата, която е сезирала Агенцията за качеството на социалните услуги да бъдат извършени проверки.

От Европейския комитет сигнализираха за насилие от страна на персонала и между самите потребители; за насилствено затваряне в изолаторни помещения; за лоша хигиена и миризма на урина, както и за прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Директори на психиатрични болници не отрекоха, че може да е имало случаи на лошо отношение към пациенти. Като причина за това изтъкнаха, че персоналът в тези специализирани институции не достига

Връзване с вериги и бой с пръчки в психиатрични болници у нас

Социалното министерство трябва да изготви план в периода от 2022 до 2027 г. да бъдат закрити всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама