Нито стъпка напред след срещата на българо-македонската комисия

17:31, 04 дек 20 25 2509 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Без резултат приключи единайсетата среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония. Това обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров.

В два поредни дни се проведе видеоконферентно заседание на Комисията, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Със Скопие трябва открит разговор, а не бързи решения с имитация на триумф

Историците от София и Скопие още не могат да постигнат съгласие по употребата на термина "македонски", за да подпишат протоколите от предходни срещи. Появява се несъгласие между историците от двете страни относно общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства за чествания относно цар Самуил – тема, по която вече беше постигнат компромис.

Скопие назначи бивш премиер за преговори със София

"Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа. Завършваме една година, единайсета среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенуркско темпо, че не се очертава... Животът на един Договор, за да бъде изпълнен, съвсем не се брои с дълголетието на костенурките и много ми се иска в следващата година, ако работим пълноценно, наистина да направим това, което се очаква от нас заради подписания Договор за приятелство и добросъседство", обяви проф. Ангел Димитров, цитиран от БНТ.

След като България блокира началото на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз, въпросът ще бъде отворен следващата седмица, когато е насрочен Съвета на министрите на Съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама