Орбан не се отказва от ветото за бюджета на ЕС

18:02, 04 дек 20 / Свят 25 2583 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди, че Унгария няма да се откаже от ветото за бюджета на ЕС.  Унгария и Полша са в пререкания с другите правителства на ЕС повече от месец, след като отказаха да подпишат седемгодишната финансова рамка на Съюз, част от която е и Фондът за възстановяване от Covid кризата.

Причина за това е обвързването на бюджета с върховенството на закона в страните членки. И Полша, и Унгария са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, така че рискуват да загубят десетки милиарди средства.

Орбан също омаловажи спекулациите, че декларация, приложена към регламентите, че въпросите трябва да се държат напълно отделни, би била достатъчна, за да задоволи Будапеща, съобщи БГНЕС.

Говорителят на правителството Пьотр Мюлер написа днес в Tуитър, че позицията на Варшава  също не се е променила. А полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски заяви пред "Дойче веле", че неговото правителство никога няма да приеме нито едно предложение, което „ефективно ще ни остави на милостта на Европейската комисия“.

Алтернативата на ЕС

Служители на Европейската комисия работят по план за заобикаляне на заплахите от вето от Варшава и Будапеща.  Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони предупреди, че блокът "няма да се предаде на вето".

В разговор с Европейския парламент миналата седмица председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен предложи Полша и Унгария да заведат дело срещу изпълнителната власт на ЕС пред Съда на ЕС, ако смятат, че блокът действа незаконно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама