Йончева пак ще вика Борисов в Брюксел

10:04, 05 дек 20 / Политика 25 2360 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След „Барселонагейт“ започна моето преследване от прокуратурата, това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент, като българки депутат, да го продължа. Това заяви пред BTV евродепутаът от БСП Елена Йончева.

По думите ѝ тя е подала сигнал до съда в Страсбург, че обвинението ѝ е политически мотивирано и несъстоятелно. „Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед“, каза Йончева.

Йончева обвини Нинова, че лично подкрепя премиера

Евродепутатът коментира заседанието на правната комисия към Европейския парламент, на което беше разгледано искането за отнемане на имунитета ѝ. Тя уточни, че това е поискано от страна на българската прокуратура и го определи като „политическа поръчка“. У нас тя се разследва за пране на пари.

Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Относно процедурата – това е рутинна практика, разглеждат се редица искания за сваляне на имунитети“, каза Йончева и уточни, че процедурата отнема няколко месеца, преди депутатите да гласуват решението си в пленарна зала.  Йончева добави, че разглеждането на нейния случай се е забавило заради пандемията, но тя много се радва, че процедурата е започнала, за да се изясни казусът.

Тя заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. „В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатът.

Йончева: Ако Нинова наистина е опозиция, трябваше да развее резолюцията като знаме

Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление, не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на „златни паспорти“, за създаването на обща европейска отбрана“, добави тя.

Йончева обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона е изслушала редица премиери, но не и българския, защото по думите ѝ той „се е скрил“. Тя уточни, че тази група продължава да наблюдава страната ни и се очаква ново заседание през декември, като тя ще предложи министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама