Как кризата с коронавируса засегна човешката психика

21:20, 06 дек 20 / Любопитно 25 2916 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Типична сутрин в болница „Edouard Herriot“ в Лион, югоизточна Франция. Най-голямата болница в региона приема пациенти с психични проблеми. Еманюел Пуле е началник на Отдела за психично спешни случаи и разкрива пред „Евронюз“ свои случаи.

19-годишен студент се опитва да се самоубие с предозиране на лекарства. Като употребяващ психотропни наркотици, младежът е преминал през процес на детоксикация. Последното затваряне го прекършва. „Бях отчаян. И си казах, че нищо друго няма значение, всичко е безсмислено и ще сложа край на това. Мислех, че това ще ми помогне да изляза от задънената улица. Има чувството, че съм затънал в нещо. И в сегашната ситуация ние буквално сме заседнали в четири стени и това не помага“, посочи той.

Личности, за които пандемията е "златна кокошка"

Въпреки факта, че най-податливи на стреса, причинен от пандемията, са тези, които са имали психични проблеми преди кризата, в днешната ситуация никой не е в безопасност, казва психиатърът, цитиран от БГНЕС.

Имаме пациенти без предишни проблеми с психичното здраве. Предвид обхвата на факторите на нестабилност и стрес, било то епидемични, социологически, икономически, очакваме значително нарастване на депресивните и тревожни разстройства, както и суицидни кризи. Това вече се забелязва“, казва специалистът.

 „Почувствах се физически депресиран: стомахът ме боли, гърлото ми стисна... И тогава ме преумори и унищожих цялата къща. Бях хоспитализиран и диагностициран с „делириум тременс“. И тогава се оказа, че имам положителен тест за коронавирус. Оказва се, че Covid-19 само влоши състоянието ми“, споделя пациен. Отнема му няколко месеца в болницата, за да върне желанието си за живот. Включително в психиатрична.

Автор на книга и изследване за психологическото въздействие на изолацията, Никола Франк е ръководител на болница „Vinatier“ и се страхува от последиците от здравна криза с течение на времето, когато се натрупва натиск.

Три навика, удължаващи живота с 10 години

Първото затваряне оставя своя отпечатък. Но след това дойде второто - във време, когато цветовете избледняват и идват зимни депресии. От друга страна, има икономическа криза - хората са в беда поради работата си или малкия си бизнес. И към последствията от самоизолацията трябва да добавим разрушаването на социалните връзки за тези, които са затворени вкъщи, както и страха от страничните ефекти на инфекцията, страха от инфекция, страха за нашето здраве и вероятно, за живота ни“, коментира той.

Институциите за психично здраве въвеждат нови услуги, за да отговорят на нарастващия стрес на населението. В болница „Vinatier" от март тази година екип на пряка линия на живо е дежурен седем дни в седмицата. Наскоро болницата откри консултация Covid-19 в този център за психологическо лечение в центъра на града. Отворено като по-достъпна алтернатива на болничните психиатрични отделения или частни практики, сега отделението е затрупано с пациенти.

Изолация, несигурност за бъдещето, страхове за близки, млади и стари, пост-инфекциозна травма или загуба - има много причини за притеснение. Сред основните симптоми са нарушение на съня при хора, чийто ритъм на живот се е променил - и особено тези, които са спрели професионалната си дейност. Има пристъпи на тревожност при хора, които не са ги имали преди. Понякога се появява чувство на социална изолация без забавление или поради загуба на интерес към ежедневието. Наблюдава се и обсесивно-компулсивно разстройство при пациенти, които например са маниакални в почистването на домовете си.

И с тази втора вълна виждаме, че има хора, чиито симптоми се влошават, и, уви, има много, които не смеят да се консултират с лекар“, обясни специалистът. Дестигматизирането на психичното здраве и увеличаването на ресурсите са приоритетите, за които настояват експертите. Точно такива мерки ще помогнат за преодоляването на следващата вълна от коронавирусната криза, която според тях ще бъде психиатрична.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама