Коронавирусът в България: До дни трябва да са готови списъците с медиците, които ще се ваксинират

16:30, 07 дек 20 25 3311 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Първата ваксина вече е в България. Има 120 000 дози за 60 000 желаещи. Ваксинирането ще започне 2-3 дни, след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата, съобщи пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Според него първо трябва да се направи списък на желаещите медици

Той обясни, че когато започне ваксинацията, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Преди поставянето на ваксина, няма да се прави антигенен текст. "В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран - и на български, и на английски", обяви д-р Брънзалов.

Коронавирусът у нас: Очаква се ваксинирането да започне в началото на 2021 г.

До четвъртък (10 декември) директорите на шестте РЗИ, които ще организират поставянето на ваксините, трябва да съставят списъците с медиците, които желаят да се имунизират, както и да проучат необходимостта от мобилни екипи. Това стана ясно от среща межу тях и здравния министър. 

Проф. Ангелов обяви, че до края на годината ще бъдат сключени договори за доставки на хладилниците и ще бъдат доставени в началото на следващата година. Той увери, че хладилниците за поемане на първта доставка са налични.

 

Заплашват да затворят големи магазини

Здравният министър е разпоредил проверки на големите търговски магазини за спазването на противоепидемичните мерки, след като през почивните дни се появиха снимки на огромни опашки и струпване на хора. До този момент са наложени 6 санкции, издадени са и предписания. При повторни нарушения, ще се стигне до затварянето на обектите.

"Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях“. Така държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той бе категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени. „Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, коментира Кунчев.

 

Данните от последното денонощие

577 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал. 40% от направените 1424 PCR теста са положителни. Новооткритите случаи на COVID-19 в София са 190, 126 са регистрирани във Варна, а 85 – в Бургас.

Излекуваните са 1573. 516 са в интензивни отделения. Хоспитализирани са 7000 души. Починали са 68 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама