Стоматолозите искат достъп до регистрите на болните от COVID-19

09:34, 07 дек 20 25 1793 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Стоматолози искат достъп до регистрите на заразените и боледуващи от COVID-19. Причината е, че те лекуват всички пациенти без да знаят на какъв риск се излагат. 

"В момента организацията е такава, че общопрактикуващите лекари имат достъп до този регистър, за разлика от стоматолозите. Ситуацията е, че всеки който влезе в кабинета, ние го поемаме", каза д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския лекарски съюз, в ефира на БНТ. 

"Работим в непрекъснат риск, не знаем дали пациентът на вратата е преболедувал коронавируса или в момента е болен. Но рискът не е само за нас - той е и за пациентите след него, да не говорим за персонала, който работи в клиниките", допълни д-р Шарков.

Снимка: Pixabay

По думите му има стоматолози, които са се заразили, като сред тях има и починали. Той съобщи, че двама зъболекари в момента са доброволци и работят в COVID отделение в болницата във Видин. 

Той коментира и популярното научно изследване, че водата за уста може да помаха срещу коронавируса. "Да, водата за уста подобрява устната хигиена. Тя съдържа съставки, които неутрализират микроорганизми и вируси. Само че, тази публикация не изследва ефектът ѝ за COVID-19, а за всички останали вируси и това води до предположение, че тя би повлияла и на него, но засега нямаме доказателство", категоричен е стоматологът.

Според него тепърва Координационния съвет ще обсъжда дали и зъболекарите ще подлежат на ваксинация заедно с медиците от първа линия. Тази седмица предстоят преговори и с Надзорния съвет на НЗОК, за да запазим условията на мерките каквито са в момента, допълни д-р Шарков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама