В Чечения погребаха убиеца, обезглавил френски учител

14:47, 07 дек 20 / Свят 25 1771 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Убиецът на френския учител, отнел живота му през октомври, защото показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, е бил погребан вчера в родната си руска република Чечения, предаде агенция "Франс прес", като се позова на руски медии и социални мрежи.

Според специализирания сайт "Кавказский узел" Абдулах Анзоров е бил погребан в Шаладжи, на 40-ина километра от чеченската столица Грозни. Достъпът до селището през това време е бил блокиран от властите, отбелязва онлайн изданието.

По-рано бяха публикувани видеозаписи от погребението, показващи сравнително голяма тълпа, пееща на чеченски език, която придружава ковчега на 18-годишния младеж под валящ сняг, пише БНР.

Според "База" един от тези канали, в церемонията са участвали около 200 души - роднини и близки на семейството на Анзоров, а в селото са били разположени над 60 полицаи.

Официалните чеченски медии според "Кавказский узел" не са споменали нито за връщането на тялото на убиеца в Чечения, нито за погребението.

Френският учител Самюел Пати беше обезглавен на 16 октомври от радикализирания чеченец, след като показа карикатури на ислямския пророк Мохамед в урок за свободата на словото. Преди това преподавателят дал възможност на учениците мюсюлмани да напуснат класната стая, за да не оскърбява религиозните им вярвания, припомня БТА.

Разследващите убийството на френския учител проверяват заплаха срещу Макрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров осъди нападението, но същевременно гневно разкритикува думите на френския президент Еманюел Макрон в защита на карикатурите, като заяви, че той тласкал мюсюлманите "към тероризъм", отбелязва АФП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама