Ваксините са тук: Европейската и българската реалност

09:30, 08 дек 20 25 5539 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Първите ваксини срещу Covid-19 вече са тук, a с тях и надеждата, че идва началото на края на пандемията. Процесът на имунизация стартира днес във Великобритания и след Нова година – в останалите страни от Стария континент.

До този момент Европейската комисия е сключила четири договора с фармацевтични дружества за закупуване на ваксини срещу Covid-19. ЕК има споразумения за закупуване на ваксини от AstraZeneka, Sanofi-GSK, Jansen на Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer. Одобрени са договори и с CureVac и Moderna, работи се и по седми договор.

Така ЕК ще осигури общо закупуването на над 1,3 млрд. ваксини с опцията за допълнителни поръчка на още близо 700 млн. Повечето ваксини изискват поставяне на две дози. Първите имунизации вероятно ще започнат в началото на 2021 г., след разрешение от Европейската агенция за лекарствата. 

В новия етап от борбата с пандемията страните от ЕС прилагат сходни мерки, но всяка държава има и своите особености при организацията на процеса – брой поръчани ваксини, ред и обхват на ваксинацията, продължителност на етапите и др. Някои от страните обаче решиха да се възползват от правото при извънредни обстоятелства да дадат временно разрешение заупотерба на ваксини на собствената си територия. ПРимер за това са Обединеното кралство и Унгария.

Как страните в ЕС организират процеса по ваксинация?

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ще бъде първата държава в света, която ще приложи ваксината на Pfizer и BioNTech, като процесът по имунизация започва от днес в британските болници. С първите дози ще бъдат ваксинирани 400 хил. души, като с приоритет ще са хората над 80 години, медиците на първа линия, както и старческите домове. Страната е поръчала 40 млн. дози, които ще бъдат достатъчни за имунизацията на 20 млн. души.

УНГАРИЯ започна тестове на руската ваксина „Спутник V“, след като стана първата европейска държава, получила образци от нея. Ваксината обаче не е призната от Европейската агенция по лекарствата и отговорността за поставянето ѝ ще се носи от унгарското правителство, обявиха от ЕК. Страната ще преговаря и за закупуването на 1 млн. дози от китайската ваксина CoronaVaс.

ГЕРМАНИЯ ще получи 7 млн. ваксини през първото тримесечие на 2021 г. Като първо ще ваксинира здравните работници и силите на реда, както и хора от третата възраст и болни.

ФРАНЦИЯ планира през януари да имунизира над 1 млн. души от най-рисковите групи  - домовете за възрастни хора и медицинския персонал. Страната е поръчала 200 млн. дози от различните ваксини, количество, което надвишава броя на френското население.

ИТАЛИЯ ще използва малко над 202 млн. дози ваксини през 2021 г., които ще са достатъчни, за да се ваксинира цялото население на страната. Приоритет ще бъде даден първо на фронтовите здравни работници, жителите на старчески домове, след това на възрастни хора над 80 години. На следващ етап ще бъдат имунизирани и хора от други групи като хора с хронични заболявания, учители и служители в затвори. 

ИСПАНИЯ очаква да имунизира около 2,5 млн. души в първата фаза между януари и март. Страната обяви, че ще закупи над 100 млн. ваксини срещу коронавирус, които надхвърлят нуждите на населението.

АВСТРИЯ очаква да получи около един 1 млн. ваксини, за да започне първа фаза на имунизации през януари 2021 г. На по-късен етап се очква общият брой на дозите да достигне до 24 млн.

БЕЛГИЯ също започва ваксинирането от 5 януари догодина. Първи ще получат ваксина хората, настанени и работещи в социалните домове, здравните работници, хората над 65 години и онези от 45 до 65 години, които страдат от хронични заболявания. Следващи ще бъдат заетите в т. нар. основни дейности (които не могат да работят от дома). Предстои да се уточнят списъците на хроничните заболявания и на основните дейности, уточняват местни медии. Предвижда се след март догодина количествата произвеждани ваксини да нараснат и от началото на лятото да започне ваксинирането на хората извън посочените групи.

ГЪРЦИЯ ще ваксинира 500 хил. души в първата фаза на имунизиране през януари. Очакванията са за шест месеца да бъде ваксинирано цялото население на страната.

РУМЪНИЯ си поставя за цел да ваксинира 13 млн. души в рамките на половин година, което е близо 70% от населението на страната.

Каква е организацията у нас?

В БЪЛГАРИЯ имунизацията също ще започне в началото на 2021 г., като ще бъде извършена на пет етапа. Поставянето на ваксина ще е безплатно за всички, това ще става само след съгласие и няма да е задължително.

С приоритет ще се ползват здравните работници и фармацевтите, които първи ще могат да се ваксинират. Във втория етап ще се имунизират учители, университетски преподаватели и служителите и обитателите на домовете за възрастни хора, както и 80-те служители на ферми за норки в страната. След това се нареждат служители в обществения сектор, последвани от пенсионерите и хората с хронични заболявания. В последната фаза влизат лицата от уязвими заради начина си на живот групи от населението.

Първата доставка у нас е от 125 хил. ваксини, които обаче могат да покрият само част от обхванатите в първия етап медици, чийто брой надхвърля 240 хил.

Малко след анонсирането на плана за ваксинация у нас, се появи въпросът защо служителите във ферми за норки са с приоритет пред пенсионерите. Припомняме, че проучвания показаха, че съществува риск норките да предадат мутирал коронавирус върху хората. Въпреки това дори в Дания, която е един от основните износители на кожи и бе готова да убие всички норки на своя територия, с приоритет при ваксинирането ще бъдат здравните и социалните работници, възрастните хора и онези с хронични болести.

Недоверието

Първите ваксини вече са у нас, но обществото остава разделено по темата за имунизацията. Данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл“ показват, че 43% от българите биха се ваксинирали, докато 48% са на обратното мнение.

 

Вълна от скептицизъм към новите ваксини е заляла и други страни в Европа. Пример за това е Франция, където проучване направено преди пандемията показа, че 1/3 от населението не вярват в безопасността на ваксините.

Ако ключът към справяне с Covid-19 минава през ваксините, редно е правителства и експерти да проведат информационна кампания, която да запознае обикновените хора с ползите и евентуалните рискове от масовата имунизация.

В такива моменти личният пример също е важен – в САЩ трима бивши президенти предложиха да се ваксинират на живо по телевизията, за да насърчат общественото доверие във ваксината. У нас подобни призиви няма – нещо повече, държавният глава обяви, че ще е последен на опашката.. за да не предреди някого.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама