Тристранката обсъди промените в изплащането на втората пенсия

19:28, 07 дек 20 / Политика 25 2278 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание, на което обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване за втора пенсия, внесен от социалния министър Деница Сачева.

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване се регламентира фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб на осигуряване. Промените гласят, че така наречената втора пенсия от частни фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп, в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Социалните партньори подкрепиха проектозакона на правителството, а от КТ "Подкрепа" се обявиха против.

Синдикатът настоява гаранцията, че пенсионните дружества ще изплатят на хората поне брутния размер на постъпилите осигуровки, да се разшири, като се включи и натрупаната през периода инфлация. Освен това е против размера на новата такса, която се гласува със законопроекта - тя е до 0.5 върху стойността на нетните активи на фонда за изплащане на пожизнени пенсии и на фонда за разсрочени плащания, пише "Сега".

Снимка: CanstockPhoto

Според "Подкрепа" е разумно да бъде определена на 0.3%, а не на предлаганите 0.5, тъй като обичайните такси за управление на подобни фондове се движат между 0.2 и  0.3% предвид консервативния им характер.

По време на съвета бяха направени предложения за изменения, информира правителствена информационна служба. Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените лица.

Изрично се предвижда, че гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г.  да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

От Българската стопанска камара предложиха до 2025 г. всеки човек сам да избере дали да се пенсионира по възраст или по стаж. В официалното си становище те подкрепиха законопроекта на Деница Сачева с основия аргумент, че дружествата за допълнително пенсионно осигуряване нямат алтернатива за осигуряване на прилични доходи след пенсиониране.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама