Христо Иванов поиска от Гешев да провери твърденията на Борисов за Мата Хари

18:46, 07 дек 20 / Политика 25 2360 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов внесе два сигнала до главния прокурор Иван Гешев и до началника на НСО Емил Тонев с искане да се разследват признанията на премиера Бойко Борисов за пълните със златни кюлчета чекмеджета и загадъчната Мата Хари, на която премиерът е станал жертва.

Прокуратурата не можела да провери кюлчетата от чекмеджето на Борисов по снимка

"Дори да приемем версията на Борисов, че става дума за пробив в неговия личен живот, това е притеснително, защото всеки може да му прати красива дама и да направи компромати, с които да постави в уязвимост българския премиер. Това е огромен проблем за НСО, а НСО отрича. Тоест едно от двете е вярно - или има пробив, или няма пробив и тогава остава само версията за корупция", обясни Христо Иванов.

В интервюто на Борисов пред германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" премиерът казва, че жена, която оприличи на Мата Хари, е спретнала скандала с пачките евро и златните кюлчета.

"Тук не става дума за любовна история. Става дума за безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция. С това интервю Борисов на практика признава, че снимките на чекмеджето му с пачки евро, кюлчета злато и пистолета са автентични. Това е първата индикация за незаконни доходи, а може би и за корупция", каза Христо Иванов.

По думите му признанията на Борисов за периода, в който са направени снимките, изключва версията за монтаж. Самият Иванов също се е консултирал със специалисти, които потвърждават, че снимките са автентични.

"Прилична версия, която изключва корупция или пробив в националната сигурност, няма. Тук става дума за омерта, Борисов и Гешев са в една лодка. Гешев покрива всичко това под килима. Прокуратурата очевидно е в ролята на замазващия. Гешев пази гърба на Борисов, а Борисов затваря възможността за реална процедура, която може да доведе до разследване на Гешев. Това, което Борисов се опитва да внуши, не съответства на няколко факта", допълни той

Другият въпрос, на който от „Демократична България“ искат да се обърне внимание, е пистолетът на нощното шкафче на премиера. От НСО заявиха, че всички лица се проверяват, преди да влязат при Борисов, а ако оръжието е собственост на премиера трябва да знаем как се съхранява.

Но Иванов не очаква прокуратурата да си свърши работата и съобщи, че в следващия парламент ще инициира анкетна комисия за това как прокуратурата е замазвала този казус. Също така ще направи всичко възможно в следващия парламент да бъдат прокарани промени в Конституцията, на база на които мандатът на Иван Гешев и на този ВСС да бъде предсрочно прекратен.

Ще работя за това българската прокуратура да бъде реформирана така, че най-накрая в България да има реална отговорност пред закона на хора, облечени в огромна власт, които я използват за собствен интерес", посочи той.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:17, 08 дек 20

Пък ние искаме Гешев да забрани безсмислените умозаключения на Христо Иванов!

2 Стефан 20:36, 08 дек 20

Христо Иванов – Пунта Марата говори за Мата Хари – политика БГ 2021!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама