Каракачанов: Явно искаме повече от Скопие македонците да са част от ЕС

19:51, 08 дек 20 / Политика 25 1881 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Моята позиция и тази на ВМРО винаги са били категорични по въпросите със Северна Македония. Това заяви в ефира на bTV вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Скопие назначи бивш премиер за преговори със София

30 г. не съм се уморил да повтарям, че добрите отношения между България и Македония не могат да бъдат за сметка на българската идентичност, достойнство и интереси. Ние, за разлика от Македония, явно повече искаме тя да бъде част от ЕС“, коментира Каракачанов.

Според него отделните европейски държави защитават своите интереси, а международният натиск върху страната ни да не спира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС – е нереден.

Не може няколко европейски държави, наши партньори, да искат държава-членка да се откаже от своя национален интерес в полза на държава кандидат-член. Такъв парадокс няма никъде по света“, добави той.

Снимка: EPA/БГНЕС

Вицепремиерът коментира, че страната ни няма претенции относно това как ще наричат езика си или националността си.

Ако ти си решил да изграждаш някаква нова национална идентичност, бъди така добър да не го правиш за сметка на кражба на българската история. Чрез фалшифициране на българската история ти да култивираш чувството на омраза към България“, посочи министърът на отбраната. 

Каракачанов обясни, че държавата ни иска в анекс към Договора за добросъседство да бъде записано: решаване на историческите спорове, промяна на учебниците по история, отказ от малцинствени претенции.

След изборите в България може да има промяна в отношенията, смята Зоран Заев

Наименованието „Северна Македония“ касае само територията на Република Северна Македония, а не територията на съседни държави, респективно България. Желаем още да бъде записано, че в бъдеще, по никакъв повод, Р.С. Македония няма да предявява малцинствени права, спрямо населението на Република България“, каза още вицепремиерът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама