Джо Байдън представи плана си за справяне с пандемията

08:05, 09 дек 20 / Свят 25 1922 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън представи плана си за справяне с пандемията от коронавирус, който трябва да се реализира в първите 100 дни след като встъпи в длъжност на 20 януари.

Носене на маски в сградите и в транспорта, извършване на най-малко 100 милиона ваксинации срещу COVID-19, отваряне на повечето училища, са трите основни цели в плана на Байдън.

Той призова Конгреса да приеме нов спасителен икономически пакет, разговорите по който от месеци са в застой, и да покрие разходите по разпространението на ваксините, за да няма риск ваксинирането на американците да се забави с месеци.

В първите 100 дни на Байдън: задължителни маски за американците

Байдън представи и екипа си в областта на здравеопазването, включително кандидата си за министър на здравеопазването - бившия конгресмен от латиноамерикански произход и главен прокурор на Калифорния Хавиер Бесера.

Новоизбраният президент вече потвърди, че Антъни Фаучи ще продължи да бъде съветник на правителството за реакцията на пандемията.

Байдън лично потвърди, че ще номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната. В статия за списание „Атлантик“ той защити избора си, като посочи, че генерал Остин много добре знае, че работата на шеф на Пентагона се различава от тази на висш командир. Така той косвено отговори на някои демократи, които имат резерви към избора на военен на пост, който смятат, че трябва да бъде под граждански контрол. Байдън каза, че Остин ще работи за възстановяване на баланса между цивилни и военни при управлението и добави, че го е избрал най-вече защото добре реагира, когато е под напрежение. Ако бъде утвърден от Сената, Остин ще е първият афроамериканец министър на отбраната на САЩ, съобщи БНР.

Безпрецедентно: Байдън назначи в комуникационния си екип само жени

Същевременно американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който ще гарантира, че американското правителство ще даде приоритет на ваксинирането на американските граждани, преди да изпраща ваксини на други държави. Правителството вече коментира, че може да успее до април догодина да осигури ваксина за всички американци.

Главният изпълнителен директор на компанията „Pfizer“, чиято ваксина срещу COVID-19, разработена заедно с „BioNTech“, започна да се прилага в Обедненото кралство, увери, че сигурността на продукта по никакъв начин не е била пренебрегната в интерес на скоростното му пускане на пазара.

По време на кръгла маса в Женева, организирана от международната федерация на фармацевтичните групи - Алберт Бурла допълни, че ваксината, която е базирана на нова технология, е тествана по абсолютно същия начин, по който се тества всяка друга ваксина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама