Фантастичните животни от филмовия хит оживяват в лондонския Природонаучен музей

10:12, 09 дек 20 / Култура 25 2684 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Феновете на книгата на Джей Кей Роулинг „Фантастични животни“ вече ще са запознати от първо лице с нифлъри, оками и съчковци, както и с познатите от легендите еднорози, дракони и русалки.

Сега Природонаучният музей в Лондон събира огромна колекция за изложба, за да отдаде почит на странни зверчета във всичките им форми, включително тези, създадени от авторката на Хари Потър.

"Фантастични животни. Чудото на природата" е сътрудничество между музея, BBC и "Уорнър Брос" и идва, когато музеят отново отваря след месеци на заключване, наложено заради коронавируса.

Шоуто обещава да потопи посетителите в свят, добре познат на феновете на Хари Потър, където те научават за "магизоолога" Нют Скамандър, главен познавач на фантастичните животни. Книгата от 2001 г. е превърната в хитова филмова фентъзи поредица с участието на Еди Редмейн, чийто костюм също присъства в изложбата. Тя продължава от сряда до август следващата година.

Ръководителят на Природозащитния музей Лорейн Корниш каза, че кураторите са разгледали характеристиките на създанията на Роулинг и са ги сравнили със собствената си колекция. След това от дълъг списък те подбрали експонатите до над 100 екземпляра, които се появяват в шоуто.

„Като взехме някои от тези фантастични животни, на които хората по света се радват от филма или книгите, ние успяхме да подберем някои от фантастичните животни, които всъщност съществуват в реалния свят днес“, каза тя. „Мисля, че наистина ще дадем на публиката допълнителен поглед върху удивителния свят на природата“, пише БГНЕС.

Първата част на изложбата разглежда животните, включени в книгите, като нифлъра, който прилича на пингвин и чиято склонност към лъскави неща го прави добър търсач на съкровища. Оками е описано като оперено, двукрако крилато същество със змийско тяло, докато демигейзът е кротко тревопасно животно, което може да се направи невидимо и да предсказва бъдещето.

Представени са също дракони, еднорози и русалки, които са по-известни в общественото съзнание. Представен е скелет на дълбоководна морска риба, живееща на 8-метрова дълбочина, която подклажда митовете за огромни морски змии. Има и гигантски бивни на нарвал. Те са изложени заедно с рогът на еднорог, придружен от косата на приятеля на Хари Потър Рон Уизли и неговия враг Драко Малфой.

Кураторът Луис Бъкли каза, че посетителите също ще могат да се запознаят с "изключителните способности, поведение и свойства на истинските животни", като например техните ритуали за чифтосване и камуфлаж.

Снимка: Facebook /Fantastic Beasts

Впечатляващата способност на демигейза да изчезва е оприличена на тази на пеперудите, които могат да се маскират като листа за защита. Капацитетът на оками да расте или да се свива в наличните пространства се сравнява с капацитета на морските игуани на Галапагос или издуващите се риби, които могат да се разширяват и свиват телата си по желание.

„Реалният свят е в много отношения по-странен, непознат и по-фантастичен от всичко, което може да обхване нашето въображение“, каза Бъкли. "Мисля, че има много примери за това в рамките на шоуто. Всъщност да видиш това... и да разбереш малко повече колко невероятно приспособими са животните, наистина спира дъха."

Анализирани са общо 12 фантастични звяра от света на магьосничеството, с които музеят се надява да помогне за изваждането на институцията от праха и да предизвика любопитството на по-нова, по-млада публика.

След изложението в Лондон шоуто ще бъде на турне в редица страни.

Книга за Хари Потър беше продадена за 28 500 лири

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама