БСП пита „Автомагистрали“ счетоводна фирма ли са?

18:00, 09 дек 20 / Политика 25 2616 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Сметната палата да провери всички договори на държавното предприятие "Автомагистрали" в периода 2016 - 2020 година, такова искане внесе в Народното събрание парламентарната група на БСП. От левицата настояват да се установи как се финансира дружеството, начина на възлагане на поръчки и изпълнението на проектите.

С дренаж вместо с канавка пътната агенция ще гарантира безопасността на „Тракия“

През последните 2 години на дружеството са възложени обекти на стойност между 3 и 4 млрд. лева. Това дружество показа как по най-безочлив начин може да се заобикаля българското законодателство и конкретно Закона за обществени поръчки. Без да обяви нито една обществена поръчка, държавното дружество „Автомагистрали“ възлага на десетки фирми изпълнението на проекти“, смята депутатът от БСП Георги Пирински. Най-голямата сума, отпусната по обществена поръчка, е в размер на 2,8 млрд. лв. за доизграждането на автомагистрала "Хемус" - около 220 км.

Снимка: Pixabay

От левицата са се обърнали и към регионалният министър Петя Аврамова, за да получат отговори на някои въпроси за това на колко фирми дружеството възлага поръчки, с каква техника разполага и какъв капацитет от хора и работна ръка има. Опозицията смята, че държавното дружество „кани конкретни фирми“ за подизпълнители, които получават големия обем поръчки, „ограбвайки бюджета на държавата“. Справката на служителите в най-голямата държавна инженерно-строителна фирма пък показва, че тя разполага с 9 пътни инженери, 11 геодезиста, 1 геолог и цели 20 счетоводители.Това счетоводна фирма ли е или строителна фирма“, попитаха от БСП. По думите им обикновените пътни строители пък са 41 души.

От опозицията ще настояват и за промяна в Закона за обществените поръчки, която да позволява възлагането на държавни фирми да става само тогава, когато могат да извършат 90% от дейността, предаде БГНЕС. 

Бюджет 2021 ще направи хората по-бедни, а бизнесът ще има нужда от интубиране, убедена е Манолова

Часове по-късно дружеството обяви, че не се притеснява от одит Сметната палата и ако такъв бъде възложен, ще окаже пълно съдействие.

„Категорично заявяваме, че „Автомагистрали“ ЕАД има капацитета да поеме възложените от Агенция „Пътна инфраструктура“ обекти. Дружеството няма незаконни договори, каквито опити за внушения се правят. Всички те са сключени при спазване на процедурите, предвидени в българското законодателство“, заявиха от компанията.

„Автомагистрали“ ЕАД посочва, че различните обекти са в различна степен на подготовка и не се извършват строителни работи по всички едновременно, а при добър мениджмънт и добра организация на работа изпълнението на обектите върви по план. От дружеството уверяват, че по най-важния обект - довършването на автомагистрала „Хемус“, се работи качествено и той ще бъде приключен в срок. 

„Продължаваме с отговорност да изпълняваме поетите ангажименти по сключените договори с АПИ, а политическите коментари ще оставим на политиците“, посочва дружеството.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимна 11:49, 27 май 21

Време е и ръководството на "Автомагистрали" да си понесе отговорността за "счетоводните дейности" !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама