БСП със свой алтернативен План за възстановяване

18:45, 09 дек 20 / Политика 25 2214 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП е изготвила свой план, който е алтернатива на Националния план за възстановяване и устойчивост на България на правителството.

Според левицата планът на правителството ограничава възможностите за развитие на България, тъй като вместо да очертае структурните проблеми, да подреди приоритетите и да предложи стъпки за решаването им, той е механичен сбор от отделни проектни идеи, без връзка помежду им.

Републиканци за България: Планът на Дончев е за „усвояване“ до последно

„Не можем да позволим отиващото си правителство на Борисов да представи този слаб план в Европейската комисия. Това ще лиши България от възможности за икономически растеж, увеличаване на доходите, реформи в здравеопазване и образование”, категорична е Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

В алтернативния план на БСП основни теми са дигитализация, зелена икономика, борба с неравенствата и с корупцията.

Планът се базира на стратегическия за левицата документ -  „Визия за България“ и предвижда промени в модела на здравеопазване и образование, промени в областта на екологията, изграждане на интелигентни градове, зелена икономика, борба с демографската криза и корупцията.

Очертани са шест основни момента в него:  

  1. Електронна здравна карта и здравно досие, съдържащи данни за размера на здравните вноски на всеки, колко пъти и къде е лекуван, от кого и колко е струвало.
  2. Единна електронна образователна система с информация за всеки ученик и студент в кое училище учи, колко, колко отсъствия има, кой му преподава, колко често то оценява.
  3. Единен електронен данъчен регистър, обединяващ информация за имуществото, доходите, които има едно лице и помощите, които получава.
  4. Национална електронна система по заетостта, свързваща всички бюра по труда на територията на страна с данни за безработицата по области, търсещите работа и търсещите социални помощи.
  5. Единна информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция с платформа за електронна търговия за достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги.
  6. Национален електронен поземлен регистър, с който се решава въпроса с т. нар. “бели” и “червени” петна в земеделието, кой взема субсидии, за какво ги получава, количество произведена продукция.
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама