Нов закон в Русия налага строга цензура в интернет

21:05, 10 дек 20 / Свят 25 2461 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Русия гласува законопроект, забраняващ цензурата от интернет порталите. Тази правна инициатива предизвика голям обществен резонанс, тъй като дава възможност за блокиране на „Ютюб“, социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър", както и всички други сайтове, които според руските власти цензурират медии. Други наказания, които могат да бъдат приложени към интернет платформите, са забавяне на трафика им и налагане на административни глоби до 3 милиона рубли.

Турция прие закон за цензура на социалните медии

Сред съавторите на законопроекта са членът на Съвета на федерацията Алексей Пушков, както и ръководителят на Комитета на Държавната дума по информационната политика Александър Хинщайн. Блокирането и забавянето на трафика може да се прилага заедно с глоби, а блокирането на отделни страници или ресурс изцяло ще зависи от самата платформа.

Снимка: CanstockPhoto

Държавният вестник „Российская газета“ обяснява, че на първия етап чуждестранните социални мрежи и интернет ресурси, за които се подозира, че цензурират руските медии, ще получат предупреждение. „Ако интернет платформата не коригира нарушението в определения срок, Роскомнадзор, в съгласие с Министерството на външните работи, ще се свърже с Главната прокуратура. Мярката е пълно блокиране на територията на Русия“, съобщават от "Дойче Веле", цитирани от БГНЕС. 

Според законопроекта ще бъдат приложени санкции "за ограничаване на достъпа до информация за расова, етническа и политическа принадлежност". Чуждестранен уебсайт, който „е премахнал цензурата на руските медии“, ще бъде задължен да докладва за това на Роскомнадзор, след което главният прокурор, в съгласие с руското външно министерство, ще отмени решението за мерките.

Норвегия обвини Русия в кибератака срещу парламента на страната

Междувременно интернет омбудсманът на Руската федерация Дмитрий Мариничев нарече новия законопроект "съмнителен" и изрази увереност, че "няма да даде желания ефект". "Технически ще бъде трудно да се приложи, въпреки че е възможно. Оценявам тази инициатива като потенциални рискове от деградация на Интернет, те могат да засегнат услуги на трети страни в Интернет и работата на мрежата. И те могат да бъдат доста непредсказуеми", казва той в интервю за „Интерфакс“. В същото време той нарече „утопична идея“ желанието на властите „да контролират разпространението на съдържанието във всички услуги, които се представят на територията на Руската федерация“ и всъщност да ги администрират. Според него подобни действия са в контраст със самата философия на частните услуги в Интернет.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама