Успя ли да постигне целта си помирителната мисия на Бучковски?

17:08, 10 дек 20 / Политика 25 2764 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Приключи помирителната мисия на специалния пратеник на правителството на Северна Македония у нас Владо Бучковски. След като се срещна вчера с вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, днес той проведе разговори и с първите мъже в държавата – премиера и президента.

София вече не вярва на думи, иска действия от Скопие

Изводът от двата дни обаче е един и същ – България принципно подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония, но само ако бъдат решени спорните исторически въпроси, както и да се сложи край на претенциите за македонско малцинство в България. Едва тогава държавата ни е готова да вдигне блокадата по пътя към ЕС на съседката ни. Нещо, което беше ясно и преди провеждането на помирителната мисия у нас.


Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че на масата за преговорите винаги могат да се намерят решения. „Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива“, посочи той. Борисов призова за стриктно спазване на договора за добросъседство, съобщиха от правителствената пресслужба.

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.


Снимка: Президентство на Р.България

От своя страна, президентът Румен Радев подчерта, че България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна. Той отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в ЕС, съобщиха от президентството.

Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси“, заяви Владо Бучковски и призова за сътрудничество.

По всичко изглежда обаче, че помирителната мисия май не успя да постигне целта си - помирение. И отношенията със съседката ни продължават да тъпчат на едно място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама