Как действат ваксините срещу Covid-19?

18:00, 11 дек 20 25 2388 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Как действат ваксините срещу COVID-19? Изграждат ли те имунитет? Отговорът на този и други въпроси дават от Европейската комисия. На своя сайт ЕК публикува подробни статии, които обясняват как действат ваксините, как се разработват, разрешават и пускат на пазара. Място намират и кратки видеа с мнението на експерти.

Как действат ваксините?

Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се защитава. Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу Covid-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от него, който е уникален за вируса, причиняващ Covid-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу Covid-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет. Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава и е готова да го атакува.

Как ваксините срещу Covid-19 бяха разработени толкова бързо?

Бяха направени огромни инвестиции с цел бързо разработване на ваксини срещу Covid-19. Учените успяха да ускорят някои части от процеса, като съчетаха различни фази на клиничните изпитвания или проведоха някои изследвания по едно и също време.

Европейската агенция по лекарствата започна преглед на данните от изпитванията още преди дружествата да поискат от нея да разреши ваксините им.

Някои ваксини срещу Covid-19 бяха разработени с помощта на същите методи като при други ваксиниТова означава, че ще бъде по-лесно да се използват съществуващите съоръжения за масово производство на ваксини срещу Covid-19.

Някои ваксини срещу Covid-19 са разработени с помощта на нови методи, които могат да увеличат обема и скоростта на производството в сравнение с други видове ваксини.

Дружествата увеличават капацитета си да произвеждат бързо милиони дози одобрени ваксини срещу Covid-19.

Снимка: CanstockPhoto

Как ваксините се одобряват в Европа?

Ваксините първо се тестват в лаборатория. След това те се тестват върху хора доброволци в рамките на няколко кръга от изследвания, наречени клинични изпитвания. Тези изпитвания помагат да се потвърди ефикасността на ваксините и да се гарантира, че ползите от тях превишават всички евентуални странични ефекти или рискове.

След като са налице достатъчно данни от научни изследвания и клинични изпитвания, дружествата могат да кандидатстват пред Европейската агенция по лекарствата за разрешение за пускане на ваксината на пазара.

Европейската агенция по лекарствата оценява всички данни и извършва независима и задълбочена научна оценка на ваксината. Въз основа на научната оценка на агенцията Европейската комисия издава разрешение за търговия в ЕС. След това ваксината може да се използва.

Европейската комисия ще предостави разрешение за търговия само когато оценката на Европейска агенция по лекарствата покаже, че дадена ваксина е безопасна и ефективна.

Как се следи за безопасността на ваксините?

Европейската агенция по лекарствата (EMA) постоянно наблюдава докладите за всички странични ефекти след използването на дадена ваксина. Агенцията разполага с общоевропейска база данни с доклади от пациенти, здравни специалисти и научни изследователи, която позволява бързо да набелязват потенциалните рискове и да предприемат действия във връзка с тях, докато лекарствата са в употреба.

Снимка: CanstockPhoto

Какви ваксини са закупени от Европейската комисия?

Ваксини на основата на информационна РНК

  • BioNTech/Pfizer
  • Moderna
  • CureVac

Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Протеин-базирани ваксини

  • Sanofi/GSK

Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса.

Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, след което тя реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини с вирусен вектор

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson

При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19.

Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама