COVID-19 по света: Китай изолира два града заради единични случаи на коронавирус

09:24, 12 дек 20 25 2577 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Китай наложи изолация на град в северните райони на страната и започна голяма тестова кампания в друг град близо до руската граница, след откриването на по един случай на коронавирус и в двата града.

Целият трафик е прекъснат, всеки, който желае да напусне града, трябва да представи отрицателен тест, направен през последните 24 часа. Училищата са затворени, а ресторантите могат да продават само храна, която клиента да вземе и отнесе. В най-рисковите райони само един човек от всяко домакинство може да излиза през ден за максимум два часа, за да купи необходимите продукти, съобщи БГНЕС.

Над 10 хил. британци вече се ваксинираха

За по-малко от седмица над 10 хил. британци вече се ваксинираха срещу Covid-19. Тази седмица Великобритания стана първата страна, в която започна широкомащабна кампания по ваксиниране срещу COVID-19 с препарата на „Pfizer“ и „Biontech“.

Двама медицински работници, получили ваксината, се почувстваха зле – от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти заявиха, че препаратът не трябва да се използва върху хора, които са имали алергични реакции към медикаменти или храна. Мярката е предпазна, докато случаите се разследват.

Въпреки че близо 60% от британците са на мнение, че наличието на ваксина е основание за оптимизъм, на Острова се развихриха най-различни конспиративни теории,  съобщи bTV.  Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща да се бори с дезинформацията относно ваксините, а компаниите зад социалните мрежи се ангажираха да се справят с проблема с групите на антиваксърите, за да дадат шанс на науката да помогне в този тежък момент.

Ваксината на „Pfizer“ е одобрена за използване в САЩ

Американската администрация по храни и лекарства даде спешно разрешително за първата ваксина против Covid-19 в страната за тези над 16 години.

Историческата стъпка идва няколко часа след като във „Вашингтон пост“ се появи информация за оказване на натиск от Белия дом върху FDA за даване на разрешителното до края на деня в петък, пише БНР. Властите в продължение на месеци се опитваха да странят от политизиране на въпроса и залагаха на прозрачност на процеса, за да покачат общественото доверие във ваксината.

Първите ваксинирани трябва да са здравни служители и пребиваващи в домове за възрастни хора, а първата ваксина ще бъде поставена до 24 часа, обави президентът Доналд Тръмп. 

В изминалите няколко дни в Америка бяха отбелязани рекорди по смъртни случи следствие на Covid-19 като общият брой на загиналите е около 300 000.

Снимка: БГНЕС

В Берлин се готвят да ваксинират до 20 000 души на ден

Германската столица се готви за масовите ваксинации: ще ваксинират до 20 000 берлинчани на ден, на човек са предвидени по 70 минути, а лекарите ще получават по 120 евро на час. Процедурата ще се извършва в шест центъра за ваксиниране в града и от мобилни групи. Общо в Германия до средата на декември трябва да бъдат открити към 400 подобни центъра, пише БГНЕС.

В първия етап ваксина ще получат 450 000 жители на Берлин, като всеки ще бъде поканен лично - по пощата. По информация на вестник "Тагесшпигел" ваксината, произведена от BioNTech и Pfizer, ще се съхранява в таен склад при температура минус 70 градуса. Оттам ампулите ще се превозват до центровете за ваксинация и ще се размразяват на място.

Над 70 млн. души по света са заразени с коронавирус

Броят на установените случаи на заразяване с новия коронавирус в света в петък надхвърли 70 милиона, показват данните на американския университет "Джонс Хопкинс".

Според статистиката на университета регистрираните заразени в света от началото на пандемията са 70 000 583, от които са починали 1 589 964 души. Оздравели са 45 066 004 от заразените.

Най-много заразени са регистрирани в САЩ - 15 746 026. Там са починали 293 785 души. На второ място по брой на заразените е Индия с 9 796 769 заразени и 142 186 смъртни случаи. На трето място е Бразилия с 6 781 799 заразени и 179 765 починали.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама