Covid-19 по света: Държавите от ЕС започват едновременно ваксинирането

19:02, 13 дек 20 25 2290 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Италианският специален комисар за пандемията заяви, че кампанията по ваксиниране срещу Covid-19 ще започне едновременно във всички членки на ЕС на един и същ "символичен" ден. След това отделните държави ще задействат свои масирани програми по ваксиниране, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Идеята една европейска държава може да започне преди друга е далече от това, което ще се случи, каза днес пред журналисти комисарят Доменико Аркури.

Аркури не уточни кога ще е "символичният" първи ден, нито колко хора ще бъдат ваксинирани през този ден.

Германия въвежда твърди мерки за Коледа и Нова година

Заради високия брой на новозаразени с коронавирус общественият живот в Германия от  ще бъде силно ограничено от 16 декември до 10 януари, обяви канцлерът Ангела Меркел. 

Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки. За супермаркетите също ще бъдат въведени ограничения по отношение търговията със стоки, които не са хранителни и не са необходими за ежедневни нужни. Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студията за татуировки и сходни предприятия. Предвидена е допълнителна финансова помощ за икономиката.

Сред мерките, договорени днес между федералното правителство и провинциите в Германия, остава в сила изискването за събирането на максимум пет човека от две домакинства в частни домове. В бройката не се включват децата до 14-годишна възраст, съобщи БГНЕС.

За коледните празници от 24 до 26 декември провинциите самостоятелно могат да разрешат „среща на 5 човека плюс деца до 14-годишна възраст в тесен семеен кръг“. Решенията ще бъдат взети въз основа на данните за степента на заразяване.

Разрешават се религиозните служби в църкви, синагоги и джамии, както и срещи на други религиозни общности при спазване на обичайните правила: минимална дистанция от 1,50 метра, задължително носене на маска и забрана за пеене.

В навечерието на Коледа и Нова година ще бъде в сила общонационална забрана за събиране. Ще се забрани паленето на фойерверки на обществени места, както и продажбата на пиротехнически средства преди Коледа.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама