Как да оцелеем при пазаруване за празнични подаръци?

16:05, 12 дек 21 / Любопитно 25 3574 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Колкото по-близо са празниците, толкова по-често мислим как ще организираме времето си, но и парите си. Много често срещани съвети тази година просто не важат

Дори при нормални обстоятелства празниците могат да бъдат много стресиращи и извънредната ситуация, причинена от пандемията наложи допълнителни финансови проблеми на хората по света. 

Като за начало, преди да изпаднете в паника, помислете за тези насоки, които са препоръчани от сътрудник на портала на Американската асоциация на психотерапевтите и които могат да ви помогнат да се справите със стреса от предпразничното пазаруване, пише БГНЕС. 

1. Направете подробен план колко пари можете да отделите за празниците

Независимо от обстоятелствата, съставянето на план за разходи по време на празниците е добро начало. Трябва да знаете колко можете да похарчите и за какво трябва да отидат тези пари. Как да си направим най-реалистичния празничен бюджет:

Бюджет

Не се заблуждавайте и пресметнете добре за какво ви трябват пари по празниците. Поставете си седмична, двуседмична цел за спестяване и се придържайте към нея. Проследявайте и планирайте разходите си, така че да не надвишавате прогнозирания бюджет.

Скрити разходи

Не забравяйте да включите хартия за опаковане на подаръци, декорации, сладкиши, поздравителни картички...

Празниците са пълни със скрити разходи. Или изобщо не са скрити, често се пренебрегват. Например, ако ще закупите подарък за някой с онлайн поръчка, незабавно насочете доставката до адреса му, така че да не се налага да плащате разходите за доставка два пъти.

Направете приоритети

Партньор, деца и родители вероятно ще бъдат на върха в списъка с приоритети. Следват близки приятели и в крайна сметка други. Не се колебайте да намалите списъка възможно най-много, уверете се, че и те ще трябва да направят същото.

Опитайте се да не вземате назаем

Това може да е най-трудното за мнозина, но не вземайте назаем, за да си „позволите“ празниците. Ако реално не можете да си позволите да купувате подаръци тази година, хората, които се грижат за вас, ще предпочетат да запазят финансова стабилност, отколкото да получат подарък.

2. Купете по-рано

Освен че не е нужно да бягате и купувате подаръци в последния момент, ранното пазаруване също ще ви помогне да се придържате към бюджета си. Няма да се изкушите да похарчите твърде много, защото не сте имали време да измислите по-добър или по-евтин вариант.

Освен това, като се има предвид пандемията, няма да се налага да пробивате през претъпканите магазини, което също е голямо предимство.

Кой е перфектният коледен подарък според зодията?

3. Обединете се в пазаруването на подаръци

Има голяма вероятност други хора, близки до вас, да преживеят финансови проблеми по време на празниците, а обединяването на средства и закупуването на подаръци заедно може да бъде добър начин да намалите поне част от стреса.

Обединете се с вашите братя и сестри и купете на майка си саксията, която винаги е искала, или на баща си така желаната електрическа самобръсначка.

Само не забравяйте, че съвместните подаръци не е задължително да бъдат по-големи и по-скъпи - въпросът е да спестите всички заедно.

4. Не трябва да се колебаете да дарите вещи втора ръка

Мнозина се страхуват от тези мисли, но тази година трябва да преразгледаме начина, по който се отнасяме практически към всичко. Няма причина да не можете да си купите употребявана книга, употребявани детски дрехи или играчки и видео игри.

Има толкова много сайтове, които продават стоки втора ръка, че е по-лесно от всякога да намерите качествени стоки втора ръка.

5. Подарете практически неща

Финансовите затруднения, породени от пандемията, се отразиха на факта, че някои хора трябваше да се откажат дори от някои основни неща. Трябва да преосмислим своите желания и нужди повече от всякога и някои от нещата, които бяхме намекнали досега, изведнъж станаха лукс за нас.

Никой не харесваше да получава дрехи и чорапи от баба си за Нова година или Коледа, но тази година мнозина ще се радват и на това.

Има стотици други практични подаръци, които можете да дадете тази година, като: карта за подарък за хранителни стоки в супермаркет или парфюмерия, абонамент за стрийминг услуга, допълнителни минути или гигабайта за телефон или подобна абонатна карта за подарък.

На практика не е забавно, но както се казва, „на подарен кон зъби не се броят“.

6. Направете подарък за любим човек

Тази година имахме възможността да научим или подновим някои отдавна усвоени умения. Ръчно изработените подаръци показват, че сте готови да подарите едно от най-скъпите неща, които имате и това е вашето време.

Оплетете шал или шапка. Изпечете някаква специална торта или пригответе някакъв специалитет. Направете колаж от снимки и видеоклипове за родителите си. Нека децата направят някои поздравителни картички или декорации.

Дори нещо толкова просто като красива семейна снимка в ръчно изработена рамка ще раздвижи сърцата на вашите близки. Тъй като тази година не успяхме да прекараме толкова много време заедно с много близки хора, отделянето на време за изработване на подарък може да запълни тази празнина.

Кои са най-желаните подаръци от децата за Коледа?

И винаги имайте предвид, че всички ние преживяваме това заедно, не сте единственият, милиони хора имат същите проблеми.

Със сигурност много от вашия списък също се чудят как ще си позволят празничен подарък. Хората, които обичате и които ви обичат, със сигурност ще уважават и ще имат разбиране за размера на бюджета, който бихте могли да отделите за подаръци тази година.

Животът е направен от малки неща. Изразяването на любов и грижа е това, което наистина има значение тази година, а не сумата пари, която отделяте за закупуване на подаръци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама