Престъпленията в страната намаляват

09:41, 14 дек 20 25 1763 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу, заяви вътрешният министър Христо Терзийски в ефира на Нова телевизия.

Министърът коментира и вчерашния опит за въоражен грабеж в столичен сипермаркет, като отбеляза, че жената, която е задържана не е предприела мерки, за да се дегизира. Той информира, че тя е в ареста за 72 часа и ще ѝ бъдат назначени психиатрични експертизи. "Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово и законнопритежавано, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

Снимка: CanStockPhoto

Вътрешният министър коментира и икономическата ситуация в страната, като отбеляза, че тя се отразява и на криминогенната обстановка. „Нормално е когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, поясни той, като заяви че няма как да има полицай във всеки търговски обект. Въпреки това увери, че за празниците ще има полицаи на местата, където се събират много хора. 

Няма да ни проверяват за неплатени глоби само на пунктовете с Гърция

Относно спазването на противоепидемичните мерки в страната Терзийски смята, че част от търговските обекти са въвели добра организация. От началото на декември досега са проверени 1 909 места, а съставените актове са 19. „В търговските и питейните заведения имахме няколко случая за работа с клиенти. Тази събота отново имаше подобен случай с 40 клиента”, обяви Терзийски. Съставените предупредителни протоколи в страната от 13 март за неносене на предпазна маска са 25 000. Той инфромира, че за неспазване на карантината има две ефективни присъди, като те са с по 3 месеца лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева. "Едното от лицата е имало 14 присъди, другото - също е осъждано”, поясни министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама