Републиканци за България срещу спирането на Северна Македония по пътя към ЕС

16:33, 14 дек 20 / Политика 25 1857 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

ПП „Републиканци за България“ оценява като недалновидно в перспектива
решението за спиране на старта на преговорите между България и Северна Македония за членство на съседката ни в ЕС. Те подчертаха, че присъединяването на Северна Македония към европейското семейство е важна крачка за цялостната европейската перспектива на Западните Балкани

Ако има съгласие може и 5 дни преди изборите да одобрим преговорите за Северна Македония

"Предизвикателствата пред РСМ относно европейската ѝ интеграция се свеждат понастоящем най-вече до поддържането на добросъседски отношения. Това е обаче един от най-важните принципи в процеса на разширяването на ЕС. Оценяваме високо постигнатото между РСМ и Гърция относно името, както и за подписването на Преспанското споразумение", заявиха от Републиканци за България.

Снимка: Републиканци за България

От партията са на мнение, че слабостите в договора могат да се преодолеят в рамките на преговорния процес. Припомниха, че основният външнополитически приоритет на първото Българско председателство на Съвета на ЕС беше възвръщането на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани. Приоритет, който беше възприет от всички държави членки на ЕС.

"Сега заявяваме, че България има единна политика по отношение на РСМ, подкрепяна от изпълнителна власт, от президента и от парламента. Дали тази единна политика, обаче, е правилната в момент на икономическа и здравна криза и дали тя е наистина свидетелство за екипна игра у нас", питат от Републиканци за България.

Няма причина България да променя позицията си за Северна Македония

"Възможен ли е компромис в самия край на 2020 г.- на 16 декември, когато е последното заседание на Корепер (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите членки на Европейския съюз)? Би трябвало, ако се търси голямата цел - ЕС да е единен и силен на глобалната сцена. Нужен е компромис точно сега, компромис, който зависи от България. Призоваваме правителството да съумее да мисли глобално и отговорно", заявиха още от партията. 

Напишете коментар
Коментари: 10
1 Анонимен 17:55, 14 дек 20

Трябва заради добросъседските отношения и по нататъшното сътрудничество да се направи този компромис.Да загърбим споровете ,защото те и гневът са лоши съветници.

2 Анонимен 18:21, 14 дек 20

Никого и за нищо не трябва да спираме. Особено по пътя за Европе, където сами знаем колко трудно се влиза. Да не говорим пък за съседи. И добросъседство...

3 Анонимен-чичо 19:35, 14 дек 20

Интереса за спирането на Македония не е Българси! Подлогите обслужват СССР и техните интереси за слаб ЕС!

4 Стома 19:36, 14 дек 20

Никой не печели, ако се караме и сме в лоши взаимоотношения със съседите. Трябва да се единни, за да сме стабилни и независими икономически, но странното е, че малко хора го осъзнават.
Цветанов захапва доста болни теми, които не се харесват на скъпите ГЕРБ и то направо от кухнята!

5 Анонимен 20:29, 14 дек 20

С две ръце се присъединявам към призива за нуждата от компромис от страна на България точно в този момент, в името на добросъседските отношения.

6 Джули 20:42, 14 дек 20

Редно е да ги подкрепим. Заради тях, но и заради самите нас.

7 Chihi 20:54, 14 дек 20

Толерантност му е майката, Ясно е ,че Бойко,, не е човек за преговори , въобще не е за политиката. Може да стане шофьор на такси или гид с бусче!

8 Boris 10:18, 15 дек 20

България не трябва да бъде пречка за разширяването на европейската интеграция.

9 Анонимен 08:49, 16 дек 20

Няма ли за вас български интереси, история, памет. Да ги подкрепим, защо? Тази позиция сякаш е от времето на Сталин, антибългарска!!! Позор, "републиканци".

10 Пламен 09:49, 28 яну 21

с приемането им в ЕС ще се олесни процеса към изглаждане на различията между нас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама