Какво означава появата на Ердоган на конференцията на ДПС?

10:15, 15 дек 20 / Политика 25 5770 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Освен заявката и готовността за управление, както и новината, че ДПС е преодоляло вътрешната си криза, безспорно най-голям интерес буди виртуалното включване на турския президент Реджеп Ердоган. В своята реч, излъчена на запис по време на конференцията на Движението, Ердоган определи Бойко Борисов като свой „скъп приятел“, а по отношение на българо-турските отношения заяви, че „приятел в нужда се познава“. Но не риториката, а самото включването на турския президент на конференцията представлява изненада и дава повод за размисъл.

Ердоган похвали Борисов пред ДПС за борбата с пандемията

След скандалите от края на 2015 г., свързани с отстраняването на Лютви Местан от председателския пост поради декларацията в подкрепа на свалянето на руския изтребител от турските въоръжени сили, отношенията между ДПС и турската държава стигнаха историческа пропаст. В резултат на сътресенията от преди пет години на Ахмед Доган и Делян Пеевски дори бе наложена забрана за влизане в Турция.

Колаж: Топновини

На фона на тези отминали събития, изглежда необяснимо присъствието на Ердоган на събитието на ДПС. Освен това неосманските амбиции на Ердоган представляват заплаха за съществуването на ДПС. В допълнение, мнозинството от българските турци в своето съзнание са кемалисти, което автоматично дискредитира образа на турския президент и води до несъгласие с водената от него политика. Вземайки предвид тези предпоставки, да говорим за стопляне на отношенията би било пресилено и наивно, затова е редно да погледнем стратегическите интереси и допирните точки между турския президент и ДПС към днешна дата.

Какво ни казва международната ситуация?

Ердоган все повече се превръща в персона нон грата на (западно)европейската сцена. За това играе роля бежанският казус и запътващото го изнудване от турска страна, конфликтът с Гърция и Кипър, авторитарните тенденции в Турция, както и острата риторика на турския президент към Макрон, Меркел и ЕС като цяло.

Същевременно Турция и Русия, макар фундаментално различните си интереси в някои области, се намират в тактически алианс и водят общ фронт на противопоставяне срещу Запада и ЕС. По този начин включването на Ердоган може да служи като частично потвърждение на обвиненията, че ДПС поддържа топли отношения с Кремъл, а чрез това прокарва руски интереси и е проводник на руските корупционни практики в страната ни.

Този аргумент сериозно поставя под въпрос отношението на ДПС към прозападния път на България като член на ЕС и НАТО. С други думи, появяването на Ердоган на конференцията дискредитира демократичния образ на ДПС като проевропейска, либерална партия на толерантността.

Подкрепа за коалицията в сянка?

Споменаването на Бойко Борисов от турския президент на конференция на ДПС не може да бъде случайност. Не е тайна, че в течение на текущия парламентарен мандат между ГЕРБ и ДПС се оформи консенсус и скрита коалиция. А вземайки предвид „приятелството“ между Бойко Борисов и Ердоган, появата на турския президент може да бъде тълкувана като подкрепа за бъдещото сътрудничество между двете партии и заформянето на триъгълник на сътрудничество между Борисов, Доган и Ердоган.

Поредният трик?

Въпреки всичко това, както обикновено, процесите в ДПС и участието ѝ в управлението на държавата остават в сянка, а умелата игра на основните фигури в Движението води до това всички предположения и изводи да остават в сферата на спекулирането. Но именно перфектното овладяване на политическата игра от страна на Доган и ДПС са предпоставка всичко около изявлението на Ердоган да служи единствено за това да тласка общественото внимание в удобна за тях посока, а същинските перспективи пред партията да остават встрани.

Доган: Ако ДПС изпревари много другите партии, ще е събирателен образ на врага

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:39, 16 дек 20

Какво да допълни човек кмъ такъв анализ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама