Ще се разцепи ли ДПС?

11:20, 15 дек 20 / Политика 25 2494 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След разцеплението в ГЕРБ и създаването на "Републиканци за България", както и заявката на "отцепниците" от БСП за нов политически проект, вече се заговори и за разцепление в третата политическа сила към този момент - ДПС.

"До Нова година ще бъде регистрирано гражданско движение, което да даде алтернатива за участие в изборите в случай, че ДПС не го направи и не тръгне по правилния път, за да стане евентуален участник в следващо управление", заяви Мехмед Дикме, бивш член на ДПС и бивш министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски, в ефира на bTV.

Той обясни и причините за сформирането на този нов проект: "При всички случаи турската общност в България на следващи избори ще има възможност за избор и на алтернативни хора и техни представители, само че чрез други, бих казал, дясно ориентирани политически формации, към която общност, мисля, че и електората на ДПС принадлежи".

ДПС преизбра Карадайъ и даде заявка за участие в управлението

Според българската Конституция, обаче, в член 11, алинея 4 е записано, че "не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа". Попитан от водещия защо говори за това разделение, при положение, че по Конституция не може да има такова, той обясни, че ДПС представлява основно 90% от тази общност и за това е насочил думите си към тях. След това Дикме неколкократно отрече, че това ще бъде етническо движение, но подчерта, че ще работи в тези региони, в които има турска общност "за да дадат възможност на хората да имат своето представителство". 

Бившият член на ДПС обяви, че другата седмица ше бъде взето решенето, преди регистрацията, за това кой ще бъде лидер. Мехмед Дикме обяви, че е отказал да участва в политически формации до момента, но ще подкрепи това гражданско движение. Той изтъкна, че ще бъдат поканени в тази формация бивши и настоящи членове на ДПС, както и кметове на населени места и загатна, че е говорено и с други политически формации, които по социологически проучвания би трябвало да са част от следващо управление.

Какво означава появата на Ердоган на конференцията на ДПС?

Конференцията на ДПС и появата на Ердоган 

След преизбирането на Мустафа Карадайъ за председател на ДПС и изказването на Ахмед Доган, както и участието в онлайн конференцията на Доган, Дикме коментира, че сега топката е в полето на почетния председател. Той смята, че председателят на управляващата партия в Турция и президент на страната е намекнал, че партията е капсулирана и трябва да се разгърне. "Мисля, че изпълнява ролята не само като президент, а е и в качество на представител на партията в Турция, няма някаква сензация в това участие. Неговото изявление е полезно за България. Важно е да се види дали ДПС ще скъса с Пеевски и икономическото лоби", коментира още Дикме.

Ще се разцепи ли ДПС като други политически партии?

След смелата заявка на бившия член на ДПС за нов политически проект, предстои да разберем дали и третата политическа сила ще се разцепи като други партии в парламента. По всичко изглежда, че това ще се случи, но остава и въпросът за етическото образуване и насоченост на това политическо движение, защото въпреки неговата открита заявка, че е насочено основно към турската общност, а според Конституцията не може да има етническо, расово и верско разделение, това е трудно доказуемо и не е отказана регистрация на нито една такава политическа фомрация като ДПС, НДПС, Партия "Рома", Политическо движение "Евророма" и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама