ЕП пак кани управляващите на изслушване

14:20, 15 дек 20 / Политика 25 2017 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Изслушването на българските власти на 28 август е било неудовлетворително. По тази причина българските власти са поканени на следващото изслушване в Европарламента, планирано за 17 декември, обяви във Facebook евродепутатът Елена Йончева. 

Припомняме, че през август подкомисия в Европарламента обсъди обстановката в България на фона на мащабни протести, а поканените министър-председател Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не се явиха под предлога, че са в годишен отпуск, и изпратиха заместници. 

От българска страна участници бяха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. В разговорите бяха включени и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева от Комисията за защита срещу дискриминацията и журналистът Димитър Стоянов.

Ситуацията в България е обект на изследване на групата от лятото на 2020 г. На 28 август премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан, но не се яви. Нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Припомних, че мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо. Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на български институции да отговарят на въпросите на европейските депутати“, коментира Йончева.

Тя уточнява, че темите, които ще бъдат дебатирани в четвъртък,  са свързани с върховенството на закона в България и разделението на властите.

Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали

"В Брюксел трудно разбираха, когато говорех преди година за ситуацията в България. Колегите бяха свикнали да чуват подобни неща за страни като Унгария и Полша, но постепенно осъзнаха какво се случва в България. Реакцията в Европейския парламент е - подавайте ни информация, но в крайна сметка е отговорност на всички български граждани дали ще продължите да подкрепяте Бойко Борисов, включително и на следващите избори", коментира още българският евродепутат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама