Коронавирусът в България: Предлагат удължаване на мерките до 31 януари, с изключения

15:13, 16 дек 20 25 4628 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Противоепидемичните мерки, разписани до 21 декември, да бъдат удължени до 31 януари 2021 г. предложи Националният оперативен щаб на премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствена информационна служба.

Аргументът на здравните експерти е, че броят на новозаразени с коронавирус и починали не е паднал достатъчно, за да се разпореди пълно отваряне. Страната ни все още е на първо място по смъртност в ЕС и на 10-то място по заболеваемост.

Предложението предвижда изключения за ученците от 1 до 4 клас, които могат да се върнат в класните стаи от 4 януари, същото важи за детските градини и яслите. Ресторантите да отворят само в хотелите при спазване дистанция. Хотелите ще могат да настаняват гости до 50% от капацитета си и с вечерен час до 22.00 ч.  Театрите, кината, музеите и галерите могат да работят от 1 януари при 30% от капацитета си.

Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът Бойко Борисов посочи, че удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност. „Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция“, заяви Борисов.

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, добави още премиерът. 

Одобриха издаването на електронни направления и рецепти

Министерският съвет одобри издаването на електронни направления и рецепти. Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че те ще бъдат достъпни в специализирания медицински софтуер на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. Същата ще бъде процедурата и по отношение на електронното изписване на лекарствени продукти, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Огромна част от хората с положителни антигенни тестове са на улицата

Още пари за Ковид болниците

Междувременно стана ясно, че правителството отпуска близо 100 млн лв. за големите болници, които осигуряват над 50% от капацитета си за лечението на пациенти с COVID-19. Парите са предназначени за ремонтни, строителни дейности и нова апаратура. 15 млн.от сумата са за купуването на бързи антигенни тестове за диагностика на българските граждани.

Пари и за медиците на първа линия

НЗОК ще изплати по 360 лв. на медицинските сестри, работили на първа линия в борбата с коронавируса, съобщиха от пресцентъра на здравната каса. Парите ще се дадат за месеците ноември и декември.  

Не, не е време за разхлабване на мерките

Данните за денонощието 

Регистрираните през последното денонощие новозаразени с коронавирус у нас са 2 743 при направени 7 737 PCR теста. Положителните проби са 35,4% от всички направени изследвания, става ясно от данните на Единния информационен портал.

През последните 24 часа са се излекували 2 357 души, а 167 са починали.

Активните случаи на болестта вече са са 90 347, като 6 997 са хоспитализирани. 582 души се лекуват в интензивни отделения.

Най-много нови случаи са регистрирани в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Коронавирусът в България: Здравният министър продължава да иска твърди мерки

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама