САЩ обявиха Швейцария и Виетнам за валутни манипулатори

10:25, 17 дек 20 / Свят 25 1946 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви Виетнам и Швейцария за валутни манипулатори. Те са обвинени в това, че се намесват на валутните пазари, за да останат по-ниски спрямо долара, пише "Ройтерс" като посочва, че това може да усложни нещата за входящия екип на новоизбрания президент Джо Байдън. 

В отдавна закъснял доклад, Министерството на финансите на САЩ също добави Индия, Тайланд и Тайван към списъка на търговските партньори, които според него умишлено обезценяват валутите им спрямо долара.

ЕС даде „зелена светлина“ за санкции срещу Турция

Ковид пандемията е изкривила търговските потоци и е увеличила дефицитите в САЩ с търговски партньори, което е дразнещо за президента Доналд Тръмп, който спечели поста преди четири години, отчасти с обещание за намаляване на търговската разлика в САЩ, посочва агенцията. 

Снимка: CanStockPhoto

Швейцарската национална банка обяви, че не манипулира валутата си и „остава готова да се намеси по-силно на валутния пазар“. А Централната банка на Виетнам ще работи с американските власти, за да осигури „хармонични и справедливи“ търговски отношения.

„Политиката на Виетнам за обменните курсове от години се управлява по начин, който ограничава инфлацията, осигурява макростабилност и не създава нелоялни търговски предимства“, се казва в изявлението на Държавната банка на Виетнам.

Световна рецесия след края на коронавируса

Служител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че преходният екип на Байдън не е бил информиран и за това не е замесен в това. Номинираният за министър на финансите на САЩ Джанет Йелън може да промени констатациите в първия си валутен доклад, който трябва да бъде представен през април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама