"Екзакта": В следващ парламент влизат ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС

11:35, 17 дек 20 / Политика 25 2369 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ” и ДПС. Разликата между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП е от порядъка на 2% (18,6%:16,5%). „Има такъв народ” са трети с 9%. На 5,4% възлиза електоралната тежест на ДПС. Шансове за следващ парламент имат „Демократична България“ с 3,9% електорален дял и „Обединени патриоти“ с 3,5%. Потенциалът им би могъл да работи за тях в следващите месеци, показва национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”.

Лек ръст бележи електоратът на „Изправи се. БГ”, който през декември възлиза на 2,4%. Формацията на Мая Манолова е посочвана като самостоятелна партия извън коментираните коалиционни формати с нейно участие. „Републиканци за България” на Цветан Цветанов получава 2,4% електорална тежест три месеца след основаването си.

80% от българите смятат годината за лоша, 44% са песимисти за следващата

С приближаването на редовните парламентарни избори нараства обществената увереност, че ГЕРБ ще изкара пълния си управленски мандат. Делът на очакващите ГЕРБ да завърши докрай мандата си по данни на Екзакта от юни т.г. е бил 57%, а през декември е вече 64%. Допускащите възможността за предсрочни парламентарни избори са намалели двойно през декември в сравнение с юни (8%:16%).

Кои са най-одобряваните институции? 

От началото на протестите (през юни т.г.) се регистрира спад в одобрението на повечето държавни институции и ръст на негативните оценки за тях. Това важи най-вече за парламента, съда, прокуратурата и правителството. В края на 2020 г. най-одобрявани са БПЦ, армията и полицията (като при тях одобрението е по-висок дял от неодобрението), а най-малко одобрявани са съдът, прокуратурата и парламентът. Народното събрание е институцията с най-високо неодобрение.

Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът Бойко Борисов губи 8% одобрение от началото на протестите. През декември той е одобряван от 31,6% от българите, а неодобряващите го са 60,7%. Борисов е одобряван от 95% от избирателите на ГЕРБ. Главният прокурор Иван Гешев през декември е одобряван от 22,3%, а неодобрението му е 57,7%.

Одобрението към президента Румен Радев през декември е 50,9%, а неодобрението – 37,6%. За последната година той губи 10% одобрение и добавя 12% неодобрение.

Каква е оценката за мерките срещу коронавируса?

79,6% от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса от 27 ноември до 21 декември, а 20,4% са против тях. Против мерките са най-често млади хора на възраст под 30 години (37% от тях), нискообразовани и бедни респонденти. Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната.

Ваксините са тук: Европейската и българската реалност

94,9% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че спазват мерките. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата.

Снимка: CanstockPhoto

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 41,1% заявяват, че не биха го направили. 35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия.

Нагласи към позицията на България по отношение на Северна Македония

Въпросът дали трябва да дадем втори шанс на Северна Македония да започне преговори с ЕС за членство не получава еднозначен отговор. Според 46% от българите не трябва да даваме втори шанс, докато не бъдат окончателно разрешени спорните въпроси. Сред останалите 53% от интервюираните се обособяват две нюансирани позиции. Първата е по-мека - 14% биха дали втори шанс на Македония до края на годината, ако демонстрира добро отношение и декларира готовност да решава спорните въпроси, а втората е по-твърда - 39% биха дали втори шанс по-нататък във времето единствено ако има конкретни доказателства, че се решават спорните въпроси между двете страни. 

Изследването е проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г. На квотен принцип (по пол, възраст и тип населено място) са подбрани и интервюирани “face to face” 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Stoma 12:53, 17 дек 20

Проучването показва, че Цветанов знае какво прави и по всичко изглежда, че партията му ще влезе в следващия парламент. Доста смислени предложения има от неговата партия и заслужава да влезе и да играе опозиция на сегашното статукво ГЕРБ-ДПС!

2 Анонимен 13:10, 17 дек 20

Така като гледам ГЕРБ си отиват и идват РБ

3 Анонимен 14:35, 17 дек 20

Нищо не се знае понякога промените стават в последния момент,но действителноста показва че привържениците на Р.Б. се увеличават в България и навън и ще бъдат един силен опонент в парламента.Народа иска промяна и ще гласува за нея

4 Иван 16:27, 17 дек 20

Чак ми става жал за партийката на Прокопиев – „Демократична България“... Толкова пари дава по нея и за пореден път няма да му се сбъдне мечтата да бъдат в Парламента!

5 Анонимен 16:31, 17 дек 20

Проучването е изключително интересно за битката в дясното пространство. По-малките партии имат потенциал. Явно се вижда къде е тавана на ГЕРБ и дъното на Републиканци за България.

6 Анонимен 19:53, 17 дек 20

Обиколките на Цветанов, за да говори с хората, вече дават видим резултат. И обиколките на Бойко, за да си показва джипката, също. Ами чудесно! Освен Цветанов и Бойко активно работи за целта на Републиканците, а именно - влизане в парламента. Защото когато цифрите говорят и пожарникарите мълчат! Добър заглавен кадър, by the way...

7 Norkata 21:43, 17 дек 20

Аз искам Републиканците да влязат, а ГЕРБ да излязат! ПиснА ми!

8 Stomanen 18:37, 26 фев 21

От троловете на Цецо Корумпето взе да ми се повдига! ГЕРБ си отивали? Срещу колко пари можеш да разнасяш подобна глупост като свиня блажен вестник???

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама