COVID-19 отлага преброяването

12:35, 17 дек 20 25 1842 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Коронавирусът отлага преброяването на населението. Министерският съвет ще може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., след като парламентът даде възможност за удължаване на срока с одобрените на първо четене промени в закона. 

Причината за промяната е извънредната епидемична обстановка в страната, обявена заради разпространението на COVID-19. Така новата дата за началото на най-голямото статистическо изследване у нас ще може да бъде определена от изпълнителната власт, съобразявайки я с текущата ситуация около развитието на епидемията, предаде bTV.

Ще отложи ли Covid-19 преброяването на населението у нас?

Припомняме, че лично председателят на НСИ Сергей Цветарски поиска от депутатите да позволят преброяването да се отложи. Мотивът му за това е опасността за здравето на хората и на преброителите, които все още не са обучени.

По закон статистическото изследване трябваше да започне в 0:00 часа на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20:00 часа на 15 февруари. Отлагането обаче не може да бъде повече от 9 месеца, тъй като Европа изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама