Получаваме ли „пълно разбиране в ЕС“ по въпроса за Северна Македония?

18:00, 17 дек 20 / Политика 25 2521 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България среща пълно разбиране за тези нейни усилия от страна на партньорите й в ЕС. Това съобщиха от правителствената пресслужба в отговор на медийни запитвания относно комуникацията между премиера Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел по въпроса за Република Северна Македония.

В краткото съобщение се посочва, че Борисов и Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес.

От пресслужбата подчертават, че и двамата са заинтересовани от намирането на решение по въпроса със Северна Македония.

"Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни", посочват още от там.

Каракачанов: Винаги сме помагали на Македония, а получихме задкулисни игри

Съобщението идва ден, след като България попари последната надежда на югозападната ни съседка за начало на преговорите за членство в ЕС до края на годината. На вчерашния комитет на постоянните представители (КОРЕПЕР) страната ни отказа да вдигне ветото си за приемане на преговорна рамка, предаде в. "Сега".

Късогледството на Борисов руши отношенията между София и Скопие

Днес правителството в Скопие обяви, че България и ЕС допускат огромна геостратегическа грешка"Разклатено е доверието на голяма част от гражданите на всички държави от Западните Балкани. Тази грешка е мотивация за още по-сериозно проникване на интересите на трети страни в сърцето на Европа", заяви македонското правителство, цитирано от Mediapool.

Според Северна Македония българските искания не са изненадващи, но тяхната упоритост по отношение на позиции, които нямат нищо общо със стратегически важния въпрос за разширяването на ЕС, няма да промени мнението на Скопие, че по въпросите на идентичността не се преговаря. 

Чехия и Словакия не са съгласни България да притиска Македония за историята

Малко по-късно днес обаче настъпи обрат и пълната подкрепа за българската позиция се оказа не толкова категорична. Заключенията за разширяването на ЕС в Западните Балкани, в които вчера бяха включени част от българските изисквания към Северна Македония, бяха отхвърлени от Чехия и Словакия.

Предложената вчера чернова, в която по българско настояване има препоръка Република Северна Македония да приключи с "погрешната интерпретация на историята" и да спазва Договора за приятелство с България не срещна подкрепа на двете страни, които са на мнение, че се правят прекалено много отстъпки за българските искания, пише Offnews.

Новината бе последвана от изявление на българското външно министерство, в което "изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда".

"Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването", гласи позицията на официална София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама