Обвиниха швейцарска банка във връзки с българската мафия

19:06, 17 дек 20 / Свят 25 2557 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главната прокуратура на Швейцария съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу банка „Креди Сюис” (Credit Suisse), която според прокурорите не е направила достатъчно, за да спре прането на пари, свързани с трафика на дрога от българска престъпна организация, включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария.

Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 година.

Прокуратурата отбелязва как след падането на комунизма известни спортисти в България са се насочили към други източници на доходи и кланове на мафията са показали интерес към множество борци. Един такъв борец, чието име не се посочва, се опитал да прави пари с трафик на кокаин и „изпиране” на парите кеш, получени от него, използвайки „мулета” за пренасянето на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използване за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария. Следващата година прокуратурата започнала разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно и на директор на „Креди Сюис”, който отговарял за бизнеса на престъпната организация.

Българска банкерка се призна за виновна в Ню Йорк за пране на милиарди долари

Основното престъпление на бореца било извършено през февруари 2006 г., когато той транспортирал от Барселона до Швейцария еквивалента на над 4 милиона швейцарски франка в банкноти с нисък номинал, укрити в колата му.

Бивш директор на „Креди Сюис”, отговарящ за бизнес връзките с престъпната организация, извършил трансакциите за групата „въпреки че е имало силни индикации, че парите са с криминален произход”.  Директорът - жена, чието име не се посочва, целенасочено предотвратявал установяването на произхода на средствата, които в крайна сметка достигнали трансакции на стойност над 140 милиона швейцарски франка.

„Креди Сюис” е била наясно с тези неточности поне от 2004 година. Фактът, че е позволила това да продължи поне до 2008 година или дори след тази дата, е възпрепятствал или блокирал разкриването на дейностите по прането на пари, извършвани от престъпната организация с помощта на банковия директор, отбелязва прокуратурата.

Банката отхвърля обвиненията и заявява решимост да се защитава активно, се посочва в изявление на Креди Сюис. Съдът може да разпореди връщане на незаконно придобитата печалба и максимална глоба от 5 милиона долара, допълва изявлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама