Гергов напуска ръководството на БСП

15:00, 18 дек 20 / Политика 25 2800 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Пловдивската организация на БСП Георги Гергов напуска Националния съвет на левицата. Новината потвъди самият той в ефира на БНР.

Един от мотивите за това решение е отношението между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев, заявява в мотивиращото си писмо Гергов.

„Както не бях съгласен с избора, който беше организиран, без да го коментирам, така не съм съгласен и с действията, които сега се извършват в партията – реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията, не са присъщи за тази партия. Не им отива на тия 120-130 години“, каза Гергов.

От близо месец тече проверка на организационното състояние на общинските и районни организации на БСП в Пловдив и областта. Тя започна след обвинения на пловдивски социалисти за груби нарушения на устава на БСП от страна на Георги Гергов и се прави от специална група от Позитано 20.

Снимка: БГНЕС

Въпреки, че е сред критиците на Нинова, Гергов остана в широкото ръководство на левицата след юблейния конгрес на партията, на който съставът му бе сериозно обновен.

Напрежението между двамата избухна година, след като Нинова за първи път оглави БСП, с подкрепата на бизнесмена. Причина за разногласията между тях се оказа скандалът, добил популярност като "Цумгейт", който разкри, че Гергов е уредил среща между шефа на "Овергаз" и издател Сашо Дончев и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Георги Гергов: Отворя ли си устата, за Корнелия ще стане страшно

Тогава Нинова поиска Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията и посочи, че той е бил част от "група за натиск" за коалиция с ГЕРБ. Гергов изпревари гласуването на предожението на Нинова и сам подаде оставка от тясното ръководство на партията. От тогава насам тлее конфликт между София и Пловдив, където Гергов е начело на социалистите.

Миналата година Гергов и Нинова отново кръстосаха шпаги в навечерието на изборите за европейски парламент заради реденето на листата на БСП. Гергов подкрепи бившия вдач на червените и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев да огляви списъка, но партията начело с Нинова подкрепиха номинацията на журналиста Елена Йончева.

За последно Нинова поиска оттеглянето на Гергов от партията през април тази година, след като обяви, че мерките на правителството срещу пандемията са навременни и то трябва да бъде поздравено.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама