България може да придобие радари от „Железния купол“

09:00, 21 дек 20 25 5500 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

През последното десетилетие с напредъка на технологиите светът се изправи пред предизвикателство от нови въздушни заплахи. Дронове, крилати балистични ракети и тактически въздушни оръдия провокираха държавните системи за въздушно наблюдение и противоракетна отбрана да помислят за модернизация и подмяна на старите машини. Това доведе до търсене на системи за наблюдение на въздушното пространство, които да осигуряват по-бързо откриване и идентифициране на заплахите и да гарантират по-висока степен на оцеляване на отбранителните бойни сили.

България също работи по модернизация на своята армия. В сила е обществена поръчка за придобиване на нови 3D радари, които да сменят старите съветските радиолокатори. Стойността на проекта е близо 400 млн. лв., като се планира закупуване на общо седем радара – 2 със среден и 5 с голям обсег.


Снимка: Топновини

В процедурата за придобиване на радари се включва и компанията ELTA, която е част от най-голямата израелска отбранителна компания IAI. Така България може да придобие радари като тези, използвани в „Железния купол“ - известната в цял свят система за противовъздушна отбрана на Израел. Тя стана популярна в света след започването на конфликта в Ивицата Газа. Именно чрез нея Израел успя да обезсмисли всички палестински атаки на своя територия.

Армията ни може да придобие най-модерните израелски радари за отбрана

„Железният купол“ е израелска противовъздушна система, която функционира от 2011 г. и работи при всякакви метеорологични условия. Тя е проектирана да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие. Създадена е така, че да подбира ракети, насочени към жилищни зони, и да игнорира онези, които най-вероятно ще се разбият в полето и морето. Така е спасен животът на голяма част от израелското мирно население. Още през 2011 г. военният репортер Марк Томпсън пише, че „липсата на жертви от страна на Израел, предполага, че „Железният купол“ е най-съвършеният и ефективен ракетен щит създаван някога“.


Снимка: Топновини

От IAI поканиха български журналисти да видят на място предлаганите на страната ни радари. Това са т.нар. MS-MMR – мултисензорни мултимисионни радари. Те са еднакво ефективни както срещу малки дронове, така и срещу балистични ракети и могат да работят във всякакви метеорологични условия.

Израелски крила за българските F-16

Голям плюс за България е, че този тип радари могат да „говорят“ с други технологии, включително и с изтребителите F-16, които вече купихме от САЩ. Те покриват изискванията на НАТО и вече се използват на три континента в повече от 10 държави, сред които САЩ, Канада, Унгария и Чехия. Радарите са толкова мощни, че са използвани дори и от разузнавателните сателити на Израел.


Снимка: Топновини

Израелската компания вече работи с осем български фирми, които ще се включат в производството на радарите, ако бъде сключен договор с нашата държава. У нас може да се създават модулите, които се намират в сърцето на радарите (на снимката по-долу). Така в България ще бъде 35% от цялостния производствен процес.

По този начин част от средствата ще останат у нас, като ще се създадат и много работни места за дълъг период от време. А цялата поддръжка на радарите ще остане за българската индустрия.


Снимка: Топновни

Пред българските журналисти в Израел от компанията обясниха, че основното предимство на радарите е, че могат да работят едновременно по няколко мисии – включително въздушно наблюдение, противовъздушна отбрана, да реагират при атака от рояци дронове и др. Машините  работят 24/7. Тестовете се правят в звукоизолирана зала (на снимката по-долу). След сключване на договор радарите могат да бъдат доставени у нас от 18 до 22 месеца.


Снимка: Tопновини

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама