Цветанов: По-малките партии може да са съществения играч на изборите

21:07, 19 дек 20 / Политика 25 2739 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

По-малките партии може да са съществения играч на предстоящите избори. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в „Годината“ на Дарик радио. Той определи 2020 г. като „неочаквана“.

"Мисля, че всяка една от системните партии ще натрупа своите негативи и това не значи, че всички избиратели ще гласуват както са го правили досега. От социологическите изследвания, които излизат знаем, че има една консолидация на твърдите ядра, но всяка една партия, участвайки в избори разчита преди всичко на един допълнителен човешки ресурс, а това е т.нар. „периферия“. Тази периферия, при тези системни партии отсъства и това е шанс за по-малките партии, които  могат да се очертаят като един съществен играч на тези предстоящи парламентарни избори, заяви Цветан Цветанов.

По думите му най-важните теми са били COVID-19, протестите и недоверието към управлението в страната.

Наблюдавайки всичко, което се взима като решения в Европа, смятам че ние закъсняхме с мерките. Някои от държавите вече предвиждат разхлабване. Правителството затвори държавата, а бюджетът за 2021 г. беше приет. Правителството не направи необходимото да подпомогне бизнеса. Заложи едни разходи, които ще бъдат харчени, без да се съобразят със затварянето, коментира Цветан Цветанов пред "Дарик Радио".

"Аз не бих отдал увеличаването на смъртността на тези заболявания, за които говори здравният министър, тъй като аз имам познати, които загубиха живота си, без да имат съпътстващи заболявания", заяви той. 

По отношение на ваксините Цветан Цветанов каза: "Смятам, че ние нямаме необходимата информация, за да могат гражданите да направят своя информиран избор. В момента има недоверие както в институциите, така и във всичко, което ни се предлага. Всяко едно решение ние го подлагаме на съмнение - доверието вече е изчерпано". 

Снимка: Юлиан Тодоров

Според Цветанов президентът трябва да изпълни своята функция със свикването на Консултативен съвет по национална сигурност и поне да се предвидят едни политически консултации с всяка една от парламентарните групи и с лекарски екипи, които биха подпомогнали взимането на най-правилното решение, което да не застраши здравето на хората. 

"Протестите не можаха да предизвикат предсрочни избори, защото правителството направи всичко възможно да ограничава правата на много от гражданите, и същевременно знаеше, че това е загуба на обществено одобрение. През лятото желаещите да гласуват бяха над 74%, сега са малко над 40%", коментира Цветанов.  

Страхът на днешните управляващи беше най-голям от това да се проведат избори със служебен кабинет. 

За отношенията ни с РС Македония Цветанов коментира, че липсва лидерство от страна на България.

"От Републиканци за България винаги сме казвали, че е много дълъг преговорният процес за присъединяването на една страна в ЕС. Трябваше да дадем хоризонт, за да изчистим всички тези и исторически проблеми, които има в момента, но да дадем хоризонт на тези две държави да се присъединят към съюза“, каза Цветанов. 

Получаваме ли „пълно разбиране в ЕС“ по въпроса за Северна Македония?

Думата на 2021 г. за Цветан Цветанов ще бъде надежда.

"Надежда за промяна, за нормалност, за хоризонт за страната ни и политиците да започнат да си говорят по важните теми, които трябва да ги обединяват", каза той. 

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Жужа 21:03, 19 дек 20

Толкова грешки на управляващите а те все търсят на кого да прехвърлят вината. Сега е наред Цветанов, но той не е изкупителната жертва - ясно е кой е виновен.

2 Джули 21:54, 19 дек 20

Много хубаво интервю. Управляващите направиха много грешки през годините. Но сега съвсем се оплетоха, покрай Ковид-19, протестите и изборите.

3 Анонимен 08:31, 20 дек 20

Дано малките партии са фактор

4 Стома 09:04, 20 дек 20

Доста грешки допуснаха управляващата коалиция и най-лошото е, че остават на власт и това е основната и насока за водене на политика, което е в 99% е в ущърб на хората. Хубаво е да има трезва оценка отстрани с вярната посока за развитие на страната! Още малко остана и да се нядяваме, че на хората им писна да ги водят за носа и ще вземат правилното решение!

5 Анонимен 09:21, 20 дек 20

Малките партии - голямата работа! Натрийте им носовете!

6 Анонимен 12:45, 20 дек 20

Малките винаги са по-работещи, по-гъвкави, даващи ни надежда за промяна!

7 ALP 14:14, 20 дек 20

Само така, много точно казано, успех!

8 Боримир 16:52, 20 дек 20

Цветанов е способен да направи много промени в интерес на обществото. Успех!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама