COVID-19 по света: Откриха нов щам на вируса в Дания, Нидерландия и Австралия

18:19, 20 дек 20 25 3679 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

По-заразният щам на коронавируса, регистриран във Великобритания, е открит и в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщи  BBC, цитирани то БГНЕС. Няма доказателства той да реагира по различен начин на ваксините, смятат експерти.

Държави спират полетите до Великобритания

Италия, Франция, Белгия и Нидерландия прекратяват полетите до Великобритания след потвърждението на здравните власти за мутиралия щам на коронавирус. Във Франция обмислят да прекратят всички транспорни връзки с Обединеното кралство.

Правителството на Испания призова ЕС да подготви координационен отговор за всички държави-членки. Целта е да бъдат защитени правата на гражданите от ЕС като се избегнат едностранни действия, пише БГНЕС.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън наложи пълен локдаун в страната. Той подчерта, че за момента е установено по-бързо заразяване с новия щам на COVID-19, но не и по-висок риск от смъртност.

Снимка: CanStockPhoto

Турция въвежда частичен локдаун

Турция въвежда нови противоепидемични мерки малко преди празниците. От 21 ч. на 31 декември до 5 ч. сутринта на 4 януари турските граждани няма да могат да излизат навън.

Това, обаче не важи за туристите. Те могат спокойно да се разхождат навсякъде и по всяко време, съобщи bTV. Музеи, ресторанти и кафенета са отворени, но в тях не може да се сяда, може само да се поръчва за вкъщи или навън.

САЩ одобри ваксината на Moderna

В същото време в Съединените щати фармацевтичната компания Moderna започна разпространението на своята ваксина срещу COVID-19, предадоха световните агенции, цитирани от Нова телевизия.

Снимка: CanstockPhoto

Очаква се в неделния ден камионите да достигнат до повече от 3 хиляди 700 точки в САЩ. Това обяви генерал Гъстав Пърна, който ръководи операцията по разпространението на ваксините в страната. 

По думите му първите 20 милиона дози от ваксините на Moderna и на Pfizer-BioNTech ще бъдат доставени на отделните щати до първата седмица на януари.

COVID-19 по света: Новият щам на вируса се разпространява по-бързо

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама