В 12 без 5: Ремонт на Комисията по досиетата

12:06, 21 дек 20 / Политика 25 2243 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени месеци преди края на работата на 44-тото Народно събрание управляващото мнозинство се готви за сериозни промени в Комисията по досиетата.

Промените

Миналата седмица в парламента е внесен законопроект, който цели да намали почти на половина състава на службата, чиято основна задача е да оповестява принадлежност към ДС и тайните служби. Вместо деветима души, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат тя да наброява петима души.

Досега заместниците бяха двама, а освен тях имаше и секретар, който напълно отпада като длъжност.

Освен това промените предвиждат да отпадне отчетността на Комисията пред Народното събрание. До този момент председателят на службата беше задължен два пъти годишно или при поискване да докладва за дейността на комисията.

В решенията на комисията за обявяване на принадлежност ще се отразяват и предходните ѝ решения по проверки на лицата, в случаи че такива вече са извършвани на друго правно основание, с цел информиране на обществеността за каква част от проверените лица в различните публични сфери са налични архивни документи.

Освен това се конкретизира, че правомощието за обявяване принадлежността не е еднократен акт, с оглед постепенният начин на действие на комисията по проверка и значителния брой лица и институции, които тя проверява.

В срок от 1 месец, след приемането на закона, парламентът ще трябва да избере нов състав на комисията, а дотогава старият ще изпълнява задълженията си. От създаването на службата вече два мандата начело ѝ стои бившият депутат от БСП Евтим Костадинов. Мандатът на настоящия състав на комисията е изтекъл. През 2017 г. управляващите се опитаха да сложат начело бившия депутат на ГЕРБ Антон Тодоров, но номинацията му предизвика вълна от негативни реакции и беше оттеглена.

Мотивите

Вносителите на промените посочват, че от създаването си през 2006 г. досега комисията е проверила стотици хиляди лица и е обявила принадлежността им към тайните служби на комунистическия режим и заявяват категоричната си позиция, че комисията трябва да продължи да  функционира. Според тях с подобен по численост състав има и други независими органи, които осъществявали държавна политика.

Отзивите

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува доскорошните си съпартийци. Според лидера на ПП „Републиканци за България“ не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата.

Не стихват напъните на властта да контролира и затруднява работата на Комисията по досиетата. Правят го в обстановка като настоящата – по време на пандемия, преди избори и след поредното протестно избухване на гражданското общество“, коментира той.

Според него тази законодателна идея оставя усещането за тежки зависимости от среди, свързани с ДС.

„Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости“, смята Цветанов.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 9
1 Анонимен_чич 12:54, 21 дек 20

Страх ги е от информацията за тях! Пак искат да сметат и скрият принадлежността си! БСП=ГРОБ=ДПС ОСТАВКА!

2 Анонимен 12:59, 21 дек 20

Това е голям проблем. Цветанов разполага с едни от най-големите специалисти в тази област.Дано с напраи нещо по този въпрос

3 Жужа 13:17, 21 дек 20

Руши ли се един свят, заражда се друг. За един е финал, за друг ‒ начало.Колкото и да се мъчите да скриете миналото то рано или късно ви застига.

4 Борко 13:51, 21 дек 20

Всичко, което не е в интерес на ГЕРБ отпада...

5 Джули 14:11, 21 дек 20

И това ли тихомълком искат да свършат. Срам нямат. Оставка.

6 Анонимен 14:19, 21 дек 20

Всички нередовни неща в парламента винаги се вършат в последния момент. Такава е политическата картинка в България. И всичко е след задкулисните разпоредби на старите куки от Държавна сигурност. Това реално са хората, които спират, от три десетилитеия, пътя на България към действаща демокрация! Но републиканците набират скорост и се надяваме от следващото Народно събрание, порочните практики да са само нелицеприятен спомен. Успех!

7 ALP 16:20, 21 дек 20

Знаят, че си тръгват и разчистват за последно.

8 Чихи 00:00, 22 дек 20

Айде да се спрете вече! Страхливци ! Оставка!

9 Stoma 01:17, 22 дек 20

Дезинформация и хаос съчетани със задкулисни игри = неочаквано добра манипулация. Този ход на сегашното правителство въобще ме учудва. Решението е едно - оставка!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама