"Демократична България" с призив за сътрудничество за свалянето на Борисов

14:45, 21 дек 20 / Политика 25 2507 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Ще има ли обединение на политическите сили, които дейно участваха в антиправителствените протести? Изглежда еднозначен отговор на този въпрос още няма.

Засега знаем, че организаторите на протестите от „Отровното трио“ се обединяват с Мая Манолова и нейното гражданско движение „Изправи се.БГ“. Адв. Николай Хаджигенов потвърди това обединение, въпреки противоречивите реакции в обществото. Манолова подкрепи Триото и в техния призив за честни избори.

„Отровното трио“ подписва с Манолова, но оставя врата за широка коалиция срещу Борисов

Къде е „Демократична България“? От партията участваха в протестите под прозорците на властта, дадоха и символичното начало на недоволството с акцията си в „Росенец“. Те обаче предпочетоха гражданско участие в недоволството, а не политическо. „Демократична България“ също се зае с работа за честни избори, но самостоятелно- с платформата „Ти избираш“. Не откликнаха и на поканата на Триото за споразумение за прозрачен вот.

В ефира на btv вчера Хаджигенов посочи, че разговори с „Демократична България“ за обединение са водени, но им е отговорено с „не“ по телевизията, а не лично.

В отговор Христо Иванов публикува коментар във Facebook. От дни гледам как хората се обръщат едни срещу други. Онези, с които протестирахме заедно, с които заедно си върнахме Росенец и си искаме заедно държавата и край на цялото това беззаконие и плячкосване. Някои от тях не харесват мен, други не харесват други политици. Всеки си има причините. Но над всичко това е каузата на новото начало за нашата демокрация. И в името на тази кауза призовавам да спрем това противопоставяне”.

Изборите идат и ако не можем да се явим на тях всички ведно, нека поне да се опрем на мъдростта на протеста и така да опазим неговата еднопосочност. Нека всеки работи за колкото може повече подкрепа, кой вляво, кой вдясно, кой в ритъм ⅞, кой със своята новост, кой с аргументите на досегашните си усилия, кой с експертност, кой с емоция...Но нека го направим така, че да не се анихилираме взаимно и да можем после да работим заедно”, призова той.

„Демократична България“ се явява самостоятелно на изборите

Според Христо Иванов политическите сили трябва да успокоят хората, че ще има обединение около каузата, макар и не като предизборна коалиция между партии. „Стига да не се изяждаме взаимно, за да свалим Борисов от власт, ще бъде достатъчно в новия парламент да изпълним многократно поетото от всеки от нас обещание да не подкрепяме управление с негово или на ГЕРБ участие”.

Съпредседателят на „Демократична България“ предлага две стъпки:

Нека всяка политическа сила заяви своите конкретни политики, чрез които смята да постигне разграждането на корупционната система и нека всяка коментира заявките на останалите, така че гражданите да знаят кой с какво се ангажира и за какво всъщност има съгласие. Нека има споразумение или друга конкретна и работеща рамка за съвместни усилия за гарантиране на честността на изборите”.

Надявам се, че тази протегната ръка за сътрудничество и взаимно въздържане от атаки ще бъде приета. Че, както се приемат решенията за начин на явяване на изборите на едни формации, ще спрат атаките и срещу решенията на ДБ, още повече в тях няма нищо ново или изненадващо. Съответно, призовавам нашите поддръжници да приемат избора на коалиционни партньори на Триото, които също имат своята видима предистория. Очаква ни огромна работа и трябва да можем да я свършим заедно”, заяви Христо Иванов.

От „Демократична България“ излязоха и с конкретен списък от мерки за рестарт на държавата около които ще търсят подкрепа в бъдещия парламент.

По-късно от "Отровното трио" приеха призива: "Крачка напред! С уважение към политическия разум и общите ни цели", написаха те във Facebook.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:14, 22 дек 20

Тайно ДБ се надява за нещо повече, ама пак извън парламента ще си стои!

2 Анонимен 16:14, 22 дек 20

Поотделно нямат шанс, но ако се обидянят-никакъв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама