Коронавирусът у нас: Приравниха антигенните тестове на PCR-ите

17:45, 22 дек 20 25 3326 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Здравният министър издаде заповед бързите антигенни тестове да бъдат приравнени на PCR-ите. Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.

Здравният министър е готов да се ваксинира първи

Имам готовност да съм първият ваксиниран в България, тъй като с това действие искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна. Това обяви пред журналисти здравният министър проф д-р Костадин Ангелов по повод имунизацията срещу коронавирус. Той отбеляза, че въпреки че не е на първа линия в момента, все пак е лекар.

По думите му днес ще бъде обсъдено с Националния оперативен щаб как ще се подходи към ваксинирането и дали той ще бъде от първите. Здравният министър съобщи, че вече е готова и заповедта, която ще приравни антигенните тестове за COVID-19 на PCR и така и двете изследвания ще влизат в официалната статистика.

Още средства за болниците и ваксините

Правителството отпусна близо 184 милиона лева за болниците, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента "Ремдесивир". Средства ще отидат и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата на 112.

45 млн. лева са средствата за болниците, а 105 млн. лева за ваксините.

С почти 19,5 млн. лева ще се закупи медикаментът, който се прилага за лечение на вируса. "Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват", коментира премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. 

С 14,3 млн. лева ще се изгражда нова система за приемане на спешните повиквания. След анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. „По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Данните за денонощието

1277 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие при направени 4304 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че близо 30% от пробите са положителни.

Най-много новозаразени има в София - 181, следва Пловдив със 166. След тях се нареждат Варна с 96 и Бургас с 81.

В болница остават 6287 пациенти, 523-ма от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 2908 са регистрирани през изминалото денонощие, което е над два пъти повече от новозаразените. 

Броят на починалите продължава да бъде висок, като за последните 24 часа битката с болестта са загубили 156 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама