COVID-19 по света: Заразата плъзна и в Антарктида

13:50, 22 дек 20 25 2814 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Антарктида вече не е единственият континент без заразен с коронавирус. Оказва се, че 36 човека от чилийската научна станция са с COVID-19. Според лекарите здравословното им състояние е добро.

Заразата е плъзнала в базата „Генерал Бернардо О'Хигинс”. В момента всички големи изследователски проекти там са спрени и това ще рефлектира върху учените от целия свят.

Въпреки че на континента няма постоянни жители, през зимата са останали там около 1000 изследователи, пише „Асошиейтед прес”, цитиран от Нова телевизия. 

Джво Байдън се ваксинира

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън се ваксинира с препарата на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19. Това стана в болница в Нюарк, в щата Делауеър. Освен него ваксина си постави и съпругата му - Джил.

Веднага след това, Байдън призова хората да направят същото и каза, че няма нищо, от което да се притесняват, предаде Нова телевизия. 

Той подчерта, че администрацията на Тръмп заслужава похвала, за това, че е одобрила и осигурила ваксината за американците.

ЕК одобри ваксината на Pfizer-BioNTech

ЕК одобри използването на ваксината срещу коронавируса на Pfizer-BioNTech. Решението се случи веднага след като Европейската агенция по лекарствата разреши ваксинацията.

„Въз основа на тази научна оценка пристъпихме към разрешаването ѝ за пазара на Европейския съюз“, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен във видео изявление, публикувано в профила ѝ в Twitter.

“Както обещахме, тази ваксина ще бъде достъпна за страните от ЕС по едно и също време при еднакви условия“, каза тя и уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия, като се очаква да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

Председателят на ЕК отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на Moderna. Първите дози от нея вече пристигат в центровете за дистрибуция в Съединените щати. 

Снимка: CanStockPhoto

Продължава затварянето на граници за пътници от Великобритания

Междувременно над 40 страни затвориха границите си за пътници от Великобритания заради наличието на новия щам на коронавируса в страната. А от Европейския съюз планират общ отговор на новата заплаха.

Новият щам на COVID-19: Политически ход или реална опасност?

Швеция пък забрани пътуванията от Дания, след като и там бяха засечени случаи на новия щам. Според експертите той е по-силно заразен, но не е по-смъртоносен от досегашния.

Световната здравна организация заяви, че новите щамове са нормална фаза в развитието на пандемията, и увери, че тя не е „извън контрол“, както по-рано заяви британският здравен министър, предаде bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама