Депутатите декларирали 45 млн. лева доходи

11:20, 22 дек 20 / Политика 25 2342 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали доходи от около 45 млн. лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС - Делян Пеевски. Това каза пред БНР Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда. Данните са за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

Какво свършиха депутатите през 2020 г.?

„81 млн. лева е бил бюджетът на 44–тото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор“, обясни Лазарова.

По думите ѝ информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, но не ишироката публика.

Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транпорт. 

1/3 от депутатите без нито едно питане за годината

През 2020 г. 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане - или една трета от тях, което е притеснително, посочи Лазарова. В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.

Тя коментира, че по броя разгледани законопроекти, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама